2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 18o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Menesztették a paksi bővítésért felelős cég teljes vezetőségét

frisshirek.hu, 2022. szeptember 10. - 07:00
Menesztették a paksi bővítésért felelős cég teljes vezetőségét
Süli János, a Paks II. projektért felelős államtitkár távozása után most a teljes vezetőséget lecserélték. Előbb mind az öt tagot menesztették, majd csak három új embert helyeztek a cég élére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Miután kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a paksi bővítésért felelős államtitkára, Süli János távozik a posztjáról, a 24.hu megtudta, hogy a paksi bővítés lebonyolításáért felelős projektcégben, a Paks II Zrt.-ben ugyancsak radikális változások történtek.

A hvg.hu által szemlézett cikk szerint konkrétan teljesen átalakították a cég vezetését: az ötfős igazgatóságból lett háromfős, és az is új tagokkal. Az egyik távozó igazgatósági tag, nevét nem vállalva azt nyilatkozta a lapnak, hogy menesztették őt.

A Paks II Zrt. honlapján is már fent vannak a vezetőség új nevei: az Eximbankot is vezető Jákli Gergely az új elnök-vezérigazgató, a további tagok pedig: Fellegi Tamás és Mendelényi Dániel.

Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterét, Fellegit – a 24.hu informátora szerint – az amerikai kapcsolatai miatt helyezték pozícióba, „szükség lehet még rá az erőműépítés megolajozásában”. Mendelényi Dániel a Honvéd Futball Klub Kft.-t megvásárló cég egyik közvetett tulaja.

A régi vezetőség egyik tagja szerint „a hirtelen beindult mozgás” az ukrajnai háború okozta energiaválsággal függ össze. Az áremelkedések és az ellátási gondok miatt elfogyhatott a türelem – állítja a forrás –, ezért úgy gondolták a kormányban, hogy meg kell erősíteni a vezetést. Azt ő is elismerte, hogy jogos Szijjártó Péter kritikája, amely szerint nyolc éve nem történik semmi Paks kapcsán.

A 24.hu-nak egy szakember azt nyilatkozza, hogy keményebb kezű vezető kellett a projektcég élére, mint a menesztett Lenkei István, illetve a szakember szerint a korábbi társaság „belekényelmesedett” a milliós fizetésekbe, azaz az volt az érdekük, hogy az építkezés minél tovább tartson.

A szakember azt is elmondta ugyanakkor, hogy szerinte amíg a szankciókon nem lazítanak, nem lehet megépíteni Paks II-t.

– Igaz, hogy a Roszatomra nem terjesztette ki az EU eddig a szankciókat, de számos más területen embargó van, ami akadályozza az építkezést. Nem adnak vízumot az orosz mérnököknek, nem lehet beszállítani orosz acélt, a vezérlőközponthoz szükséges chipeket, szoftvereket nem szállíthatják a nyugati cégek az orosz vevőnek, orosz cég alá nem megy be magyar alvállalkozó, mert lehetetlen a pénzügyi elszámolás, jogvita esetén pedig még a pereket sem lehet intézni a szankciók miatt – mondta.

Archív fotó: Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár, Süli János tárca nélküli miniszter, Becskeházi Attila Csaba, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért felelős államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója a Paksi Társadalmi Tanács ülésén 2020. június 30-án. A kép forrása: paks2.hu