2022.12.02., péntek - Melinda, Vivien
Székesfehérvár: 1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Német kommandósok rohanták le Putyin milliárdos oligarchájának villáját

frisshirek.hu, 2022. szeptember 21. - 13:50
Német kommandósok rohanták le Putyin milliárdos oligarchájának villáját
Aliser Uszmanov üzletembert pénzmosással és adóelkerüléssel gyanúsítják. Magyarországon azért lehet ismert az egykori leggazdagabb, a börtönt is megjárt oligarcha neve, mert tavaly felmerült a neve a Dunaferr lehetséges megmentőjeként.

A vg.hu írta meg a Der Spiegel cikke alapján, hogy a német rendőrség Uszmanov bajorországi villájában nagyjából száz rendőr bevetésével tartott házkutatást, a Tegernsee tó partján. A razziát több hónapos nyomozás előzte meg, a bajor adóhatóság régóta figyelte Uszmanov ügyeit, és feltételezése szerint jelentős mennyiségű, több millió eurónyi adót nem vallott be a hatóságoknak. Az oligarchának és húgának a környéken még több háza van, ezeket is átkutatták a nyomozók.

Ha a hatóság kellő bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek igazolhatóak, akkor Uszmanovot akár többévi börtönbüntetésre ítélhetik. Hogy ezt fizikailag meg tudják-e oldani, más kérdés, hiszen Uszmanov ugyanis február 28-án, azaz néhány nappal az Ukrajna elleni invázió megindítása után elhagyta Németországot, és magángépén Münchenből Üzbegisztánba, Taskentbe repült.

Uszmanov a világ egyik leggazdagabb embere, több orosz nagyvállalat tulajdonosa, és emellett Európa számos országában vannak, illetve voltak érdekeltségei. Többek között az Everton angol fociklubnak is ő volt a főbefektetője, akik a háború kirobbanásakor megszakították a kapcsolatot vele. 

Az oligarcha vagyonát 17,8 milliárd dollárra becsülik, nézett utána a Bloomberg Billionaires Index. Még 2012-2019 között ő volt Oroszország leggazdagabb embere.

Uszmanov nevét Dunaújvárosban is megismerhették, hiszen az orosz Matalloinvesten keresztül tárgyalásokat folytatott az orosz állami fejlesztési bankkal, a Vnyesekonombankkal a Dunaferr megvásárlásáról és az azt üzemeltető társaság átvételéről. Az orosz-ukrán tulajdonosok között kirobbant vita és a háború végül megakadályozta az üzletet - emlékeztetett a napi.hu.

Fotó: twitter