2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Érintetlenül került elő a több ezer éves szarkofág

frisshirek.hu, 2022. október 03. - 10:00
Érintetlenül került elő a több ezer éves szarkofág
Tavaly II. Ramszesz fáraó írnokának a sírját találták meg az egyiptomi régészek, most pedig a szarkofágját – ráadásul érintetlenül! A szakemberek ezt álomfelfedezésként aposztrofálják.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Majdnem egy évvel ezelőtt komoly felfeldezést tettek a régészek Egyiptomban. Megtalálták Ptahemwia sírját, akiről úgy tartják, II. Ramszesz fáraó írnoka volt, és ő vezette a kincstárat is. Most újra nagy bejelentést tettek a kutatók: megtalálták a szarkofágját is, ráadásul érintetlenül.

A The Guardian beszámolója szerint

a szakemberek álomfelfedezésként aposztrofálják a találatot.

A hvg.hu által szemlézett cikk szerint a hatalmas gránitkoporsót Ptahemwiának szentelt feliratok borítják. A szarkofágot Szakkarában, az ősi nekropoliszban, Kairótól mintegy nagyjából harminc kilométerre délre fedezték fel. A lelet azért is jelentős, mert a segítségével többet megtudhatunk azokról, akik Tutanhamon után uralkodtak Egyiptomban.

A sírkamra egy 8 méteres, függőleges akna alatt volt. A szakembereknek egy hétbe telt, mire kézi erővel, vödrökkel kimerték belőle a homokot. A National Geographic kamerái rögzítették az eseményeket, és egy dokumentumfilm keretében be is mutatják majd.

A csapat most tanulmányozni fogja a szarkofágot, hogy feltárja Ptahemwia életének történetét.

Illusztrációs fotó: Pixabay