2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Csutakot, a bicskei "gyűjtögetőt" sosem tartóztatták le

frisshirek.hu | 2022. október 05. - 14:16
Csutakot, a bicskei "gyűjtögetőt" sosem tartóztatták le
Bicskén régóta húzódik a „Csutak”-ügy. „Csutak” egy nem beszámítható állapotú helyi férfi, aki a településen rendszeresen bejár az udvarokba, és onnan összeszedi, amit gondol. A Fejér megyei városka egyik Facebook-csoportjában kész riadóláncot működtetnek ezért. Aztán egy szélsőséges csoport úgy nyilatkozott, hogy kézbe vették és megoldották a helyzetet, mert nekik köszönhetően Csutakot letartóztatták. Azonban ez nem igaz.

Egy szélsőséges szervezet, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) azt állítja honlapján, hogy bicskei helyszíni riportjukat követően lecsukták „a kisváros lakosait évek óta megfélemlítő, Csutak gúnynévre hallgató bűnözőt”. Bicskén valóban régóta húzódik az úgynevezett „Csutak”-ügy. A „Csutak” ragadványnévre hallgató férfi a településen rendszeresen bejár udvarokba, onnan eltulajdonít, amit értékesnek vagy csupán mozdíthatónak tart. A Fejér megyei városka Facebook-csoportjában megannyi bejegyzés született a helyiektől a témában. Bár egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy a férfi erőszakosan lépett volna fel, ha valaki szembetalálkozik egy idegennel az udvarában, az nyilván megijed.

A város vezetői korábban olyan tájékoztatást adtak, hogy eddig „Csutakot” nem beszámíthatósága miatt nem tudták a bicskei rendőrök őrizetbe venni, vagy előzetes letartóztatásba helyezni. A Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) nemrég valóban közzétett egy videót, melyben László Attila, a szélsőséges szervezet vezetője beszélget Bicskére látogatva egy Szabó Bence nevű férfival, aki a felvételen felsorolja „Csutak” bűnlajstromát.

A helyi férfi többször is megemlíti, hogy Bicske fideszes polgármestere, Bálint Istvánné bár megoldást ígért a problémára, abból nem lett semmi, ezért szerintük a polgároknak kell kezükbe venni a dolgot, a probléma kezelését. A videón az is látszik, hogy a MÖM pár fős különítménye eztán a város főleg romák által lakott „Péró” városrészében „járőrözik”, ám Csutakkal nem találkoztak.

Viszont a videójukra hivatkozva írta ki a MÖM, hogy a „helyszíni riportjukat követően lecsukták” Csutakot. Ugyanis a szervezet igyekezett úgy beállítani a helyzetet, mintha a fellépésüknek szerepe lett volna abban, hogy a rendőrség „lecsukta” a Bicskén garázdálkodó férfit, ezért a Magyar Hang kérdéseket küldött a rendőrségnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedden megküldött rövid válaszában leszögezte, hogy „férfival szemben a Bicskei Rendőrkapitányság munkatársai személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést nem foganatosítottak”, azaz továbbra is szabadlábon van.

Így nem igaz a szélsőséges szervezet közleményének azon része, hogy „Csutak” rács mögött van, mint ahogyan az sem, hogy a meg nem történt lecsukásához a szervezet videójának vagy az abban szereplő „járőrözésnek” – melynek során meg sem találták a férfit –, bármi köze lett volna. A bicskei besurranó fantom így továbbra is rója a kisváros utcáit.

László Attila egyébként a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje volt Pest megye 10. választókerületében (Monor és környéke) a tavaszi országgyűlési választásokon, 7 és fél százalékot ért el. László egy videóban, mely egy Nyíregyházán, a cigánybűnözés ellen tartott rendezvényen készült, testvérszervezeteként jelölte meg a Betyársereget. 

A MÖM-ről korábban a Társaság a Szabadságjogokért azt írta, hogy az utóbbi egy évben számos olyan akciót hajtott végre, amikor egy helyi konfliktus „megoldását” a saját kezükbe vették, lényegében önbíráskodni kezdtek, járőrözve, bűnüldözői tevékenységet láttatva fegyelmezték a helyi lakosokat. Ez a típusú önkényes rendfenntartás jogellenes: magánszemélyek, civil csoportosulások, baráti társaságok nem végezhetnek közbiztonsági tevékenységet. A szervezet felhatalmazás nélkül végzett akciói az érintettek megfélemlítésével elmélyítik a konfliktusokat, hiszen ellenőrizhetetlen módon és jogosulatlanul, középkori eszközökkel próbálnak megoldani vitatott helyzeteket.