2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 18o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Több tucat üzleti érdekeltséget jegyeztek be egyetlen irodakomplexumba Matolcsyék

frisshirek.hu, 2022. október 08. - 08:00
Több tucat üzleti érdekeltséget jegyeztek be egyetlen irodakomplexumba Matolcsyék
Szinte minden olyan társaság az egykori akadémiai kutatóintézetbe tette át a székhelyét az elmúlt néhány hónapban, amelyet valaha kapcsolatba hozott a sajtó a Matolcsy famíliával és baráti körükkel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Matolcsy-klán 43 különböző üzleti érdekeltségét jegyezték be ugyanabba az irodakomplexumba – derítette ki a Válasz Online. A II. kerületi Pusztaszeri út 59-67. szám alatt található épületkomplexumot a hvg.hu szemléje szerint még az MTI-től vásárolta meg a jegybank 2015-ben és akkoriban még arról volt szó, hogy a korábbi kutatóintézeti központ a későbbiek során is a tudomány szentélyeként fog működni.

Ám nem így történt...

Először is, mint annyi minden más, ez az ingatlan is elvesztette közvagyon jellegét.

Aztán négy éven át a Pallas Athéné alapítványhálózatnál parkoltatták, ezt követően pedig eladták a Matolcsy György családjával összeköthető magántőkealapos lobbicsoportnak. Ezzel azonban nem ér véget a történet, ugyanis az ingatlan 2022 elején visszakerült az MNB alá, pontosabban annak a varsói tőzsdén jegyzett régiós multicége, a GTC vásárolta meg.

Némi leegyszerűsítéssel tehát: a jegybanktól a jegybanki alapítványokon és a jegybankelnök baráti körén át a jegybankhoz tért vissza a Pusztaszeri úti létesítmény

– írja a Válasz Online.

És hogy mi volt ennek az értelme? Nagy valószínűséggel a válasz a számokban található meg,

az ingatlant ugyanis hét éve 2,7 milliárd forintért vásárolta a jegybank az akadémiától, a GTC pedig jelenleg 8 milliárdra taksálja az értékét.

A hvg.hu szemléje szerint csak tippelni lehetne arra, hogy a sok adás-vétel során kinek, mennyi közvetítői jutalék üthette a markát. Menet közben ráadásul a tudományos jellege is elkopott az épületegyüttesnek, mostanra a GTC nyilvántartásában pusztán „zöld minősítésű, A osztályú irodakampuszként” jegyzik.

Az irodakampusz funkciójára pedig fényt derítenek a hivatalos cégdokumentumokból kinyerhető adatok, melyek szerint

szinte minden olyan társaság ide tette át a székhelyét az elmúlt néhány hónapban, amelyet valaha kapcsolatba hozott a sajtó a Matolcsy famíliával és baráti körükkel.

Megtalálni itt Matolcsy Ádámnak egy vállalkozását, illetve jó barátjának, Somlai Bálintnak valamennyi fontos érdekeltségét, de megjelent itt az MNB kommunikációs főbeszállítójának tartott Száraz István céghálózata is.

A pontos számok alapján a helyzet így néz ki:

  • Matolcsy Ádám saját egysége (1 darab)
  • A Matolcsy-kör magántőke- és ingatlanalapjai, valamint az ezekre épített kft.-k, részvénytársaságok (30 darab)
  • A Somlai Bálint nevén lévő érdekeltségek (9 darab)
  • A Száraz Istvánhoz kötődő cégek (3 darab)

Hogy minderre miért volt szükség, azzal kapcsolatban a Válasz Online forrásai is csak találgatni tudtak.

A hirtelen előbukkanásnak szerintük lehet oka a NER elitjén belül dúló kiszorítósdi és egyfajta erőfitogtatás lehet a hirtelen felvillantott gazdasági befolyás.

Mások szerint viszont erről szó sincs,

egyszerűen a választóknak annyira átment a nemzeti tőkésosztály üzenete, hogy a Fidesz szavazótábora most már azt is elfogadja, ha mindenki kiteszi az ablakba, amit egészen idáig rejtegetett.

Fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én. MTI/Rosta Tibor