2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Cser-Palkovics András: a túlélés áldozatok nélkül nem fog menni

NKSZ | 2022. október 12. - 13:50
Cser-Palkovics András: a túlélés áldozatok nélkül nem fog menni
Székesfehérvár a globális folyamatokat nem tudja befolyásolni. A szomszédban dúló háborúról, és annak következményeiről ugyan nem mi tehetünk, de az orosz agressziónak, a nagyhatalmak arroganciájának és az EU szankciós kudarcainak árát, sajnos most nekünk is meg kell fizetni és szembe szállni az elegáns bársonyfolyosókon és tükrös termekben meghozott döntések káros hatásaival – mondta Cser-Palkovics András.

Fehérvárnak fel kell használnia tartalékait, növelnie kell a bevételeit és csökkenteni a kiadásait. Nem várhatják mástól a megoldást, ezért az elmúlt négy hónapban elkészítették Székesfehérvár intézkedési tervét, amit két részre osztottak: az első rész a túlélésről a második a hosszútávú stratégiáról szól – magyarázza a polgármester közösségi oldalán.

Az első kategóriába tartozó intézkedéseket csütörtökön tárgyalja a közgyűlés. Ez tartalmazza azokat a döntéseket, amelyekkel Cser-Palkovics szerint elérhetik azt, hogy a város legalapvetőbb szolgáltatásai működőképesek maradjanak, az önkormányzati munkahelyek és bérek megmaradjanak. 

A célja pedig első sorban, hogy

- ne menjen csődbe a város,

- nyitva maradjanak a bentlakásos szociális intézmények, a bölcsődék, az óvodák és az orvosi rendelők, működtessék a közszolgáltatásokat,

- megvédjék az önkormányzati munkahelyeket és garantálják a béreiket.

A meghosszabított téli szünet idején is biztosítani szeretnék az óvodák és bölcsődék nyitvatartását, hogy a szülőknek, ne kelljen otthon maradniuk és ne essenek ki ezért a munkából.

Viszont a többi önkormányzati fenntartású intézményeinek működését erősen korlátozni fogják, illetve bezárják a fűtési szezonban. Így az évad végén bezár a színház, de bezár a könyvtár, a múzeum és a művelődési ház, azonban a tagintézmények biztosítják a legalapvetőbb közművelődési szolgáltatásokat.

Bezár az uszoda, de kompromisszumokkal a sátras medencét működtetni akarják.

„A döntéseink, ha kell a stadiont és a sportcsarnokokat is érinteni fogják” – hangsúlyozta a polgármester. Ez pontosabban azt jelenti, hogy miután novemberben lejátsza utolsó bajnoki futbalmeccsét - Fehérvár a Kivárdával -, a stadiont sem fogják fűteni.

Majd azzal folytatta, hogy a Városháza második hivatali épületét is bezárják és az ott dolgozók a Himmer-házban fogják feladataikat ellátni, nem marad el egyetlen polgári esküvő sem.

Januártól nem lesz díszkivilágítás és átalakítják a közvilágítást is. Csökkentik a város kommunikációs kiadásait is erősen korlátozzák az önkormányzati rendezvényeket is.

Karácsonyi vásár és városi advent csökkentett formában, de azért lesz – mert az embereknek szükségük van közösségi programokra, a kereskedőknek meg a bevételre – érvelt Cser-Palkovics András.

Fotó: Cser-Palkovics András FB-oldala