2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Ha nem lesz díszkivilágítás, 28,38 millió forintot takarít meg a főváros

frisshirek.hu, 2022. október 26. - 06:00
Ha nem lesz díszkivilágítás, 28,38 millió forintot takarít meg a főváros
Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arra tett javaslatot, hogy az idén ne építsenek ki karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. Az előterjesztésről ma szavaz a Fővárosi Önkormányzat. Ugyan az már korábban eldőlt, hogy két órával csökkentik a díszkivilágítás üzemidejét karácsonykor, a jelenlegi gazdasági helyzet további intézkedéseket tesz szükségessé a szocialista politikus szerint.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ha nem lesz karácsonyi díszvilágítás, azzal az előterjesztésben szereplő számítás szerint 28,38 millió forintot takarít meg a főváros - írja a 24.hu. Ezt az összeget elsőként átcsoportosítják általános tartaléknak. 

A költségvetésben eredetileg az szerepelt, hogy a Eredeti tervek szerint, amely a költségvetésben is benne foglaltatott, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. bruttó 58,45 millió forintból építheti ki és működtetheti a fényeket. Ha a mai szavazáson valóban a díszkiválágításon való spórolás mellett döntenek, akkor sem vonhatják vissza a teljes összeget, mert a 

  • a kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt a cégnek meg kell téríteni,
  • a tavaly karácsonyi világítás leszereléséhez kapcsolódó költségeket már leszámlázták.


A főpolgármester már szeptember közepén megemlítette, hogy szinte biztos, hogy a fővárosban lényegesen kisebb volumenű díszkivilágítás lesz. Sőt, október köezpén még a Facebook-oldalán is azután érdeklődött, vajon mit szólnának a követők, ha nem úszna fényárban Budapest. Persze az ilyen jellegű kutatás nem reprezentatív, de sokat mondó adat, hogy a válaszolók 95 százaléka nem tartotta fontosnak ebben a helyzetben a karácsonyi fényáradatot. 

Az már korábban eldőlt, hogy az idén nem tart karácsonyi vásárt a főváros - írta meg lapunk, a frisshirek.hu. De röviddel ezután kiderült, hogy mégiscsak lesz karácsonyi vásár, csak az V. kerületi önkormányzat más szervezőt kért fel.

Mint írták, Belváros önkormányzata bízik a Vörösmarty téri karácsonyi vásár a lakossági igényeket szolgáló, az ünnep fényét és hagyományos értékeit emelő, színvonalas, a Belvároshoz, a belvárosiakhoz méltó megvalósításában. A Vörösmarty tér hasznosításából származó bevételeket pedig az V. kerület - a korábbi fővárosi gyakorlattal ellentétben -, teljes egészében a közterületek fenntartására kívánja fordítani.