2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 10o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Halloween, mindenszentek, halottak napja

Sz.O. | 2022. október 31. - 06:00
Halloween, mindenszentek, halottak napja
Ezekben a napokban talán nincs is olyan, aki ne emlékezne elhunyt szeretteire, ne gyújtana gyertyát otthon vagy látogatna el a temetőbe. Olyanok is egyre többen vannak, akik a kelta eredetű halloweent is megtartják október végén.

Évekkel ezelőtt még csak két ünnepet tartottunk Magyarországon ezekben a napokban, ám az utóbbi időben mindenszentek és halottak napja elé bekerült az ünnepkörbe a halloween is. Minden évben előjön a vita, hogy ez utóbbit meg kell-e ünnepelni nálunk vagy sem, ám ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen.

Nézzük, mit is ünneplünk ezeken a napokon!

Halloween

Időrendi sorrendben a mosolygó, nevető, vigyorgó töklámpás-ünnep van először: október 31-én, a Samhain ünnep alapján, úgy vélték a skót és ír Amerikába bevándorlók, hogy

a túlvilági kapuk megnyílnak, és a holtak ezeken a kapukon szabadon járhatnak-kelhetnek.

Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, ijesztő, félelmetes öltözékeket vettek magukra, és nagy tábortüzeket raktak.

A mai töklámpások szerepe is a tábortüzekből ered, és mindez ma már szorosan összefügg a halloweeni koreográfiával. A hagyomány szerint a faragott tökök belsejébe tett mécsesekkel megakadályozzák, hogy az elhunytak visszatérjenek ismét ebbe a világba.

Mindenszentek napja

Ezt az ünnepet a római katolikus egyház saját ünnepei közé sorolja.  III. Gergely pápa korában már létezett ugyan, de akkor még – 741-ben – más néven ismerték: a megemlékezés napja volt november 1-je. A következő pápa, IV. Gergely jelentette ki, hogy

a katolikus egyház egyetemes ünnepei közé sorolják.

Ezen a napon nagyon sokan látogatnak el a temetőkbe, főként ekkor díszítik fel a sírokat koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel és gyertyákkal.

Halottak napja

November 2-án tartjuk a halottak napját. Olyan elhunytak ünnepe ez a katolikus vallás szerint, akik nem nyertek üdvösséget, és a tisztítótűzben maradtak. Az ő megtartásukért imádkoznak ezen a napon.

998-ig nyúlik vissza az eredete, amikor Szent Odiló bencés apát elrendelte, hogy miután mindenszentek ünnepét megtartották, másnap minden elhunyt, hívő ember tiszteletére áldozzanak egy napot. Imádkoznak az elhunytakért, és miséket tartanak az örök élet, a feltámadás reményében.

A halottak napi megemlékezést más vallási felekezetek is átvették a saját ünnepeik közé.

Fotó: a szerző felvétele