2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Svédország területén nem lesznek atomfegyverek

frisshirek.hu, 2022. november 12. - 12:00
Svédország területén nem lesznek atomfegyverek
Svédország deklarálni fogja, hogy NATO-tagként sem telepíthetőek atomfegyverek a területére - szögezte le pénteken a svéd külügyminiszter a TT helyi hírügynökségnek nyilatkozva.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Svédország elutasítja annak a lehetőségét, hogy NATO-tagként atomfegyvereket engedjen a területére – jelentette ki Tobias Billstrom svéd külügyminiszter a helyi médiának adott nyilatkozatában.

Svédország és Finnország az ukrajnai orosz inváziót követően májusban döntött arról, hogy semleges státuszát feladva kéri felvételét a NATO-ba a gyökeresen megváltozott nemzetközi biztonsági helyzetre reagálva. A NATO 30 tagállama közül eddig 28 ország ratifikálta a svéd és a finn tagfelvételt. A magyar és a török parlament még nem tárgyalta az északi-európai államok tagfelvételi kérelmét.

A svéd hadsereg főparancsnoka néhány nappal ezelőtt azt javasolta a kormánynak: a NATO-val folytatott tárgyalásainak végső fázisában ne zárja ki annak lehetőségét, hogy az ország területére állandó katonai bázisokat, illetve nukleáris fegyvereket telepíthessen az észak-atlanti katonai szövetség. A külügyminiszter ezt elutasította: Svédország a korábbi dán és norvég példát kívánja követni, mely szerint nem enged a területére atomfegyvereket – közölte Billstrom.

A Mérsékelt Pártnak soha nem állt szándékában az előző kormány által benyújtott tagfelvételi kérelem feltételrendszerének módosítása – tette hozzá a külügyminiszter a Reuters híradása szerint.

A Mérsékelt Párt által vezetett jobboldali pártszövetség szeptemberi választási győzelmével 8 éves szociáldemokrata kormányzásnak vetett véget a skandináv államban. Az ország NATO-csatlakozási kérelmét még az előző, szociáldemokrata kormány nyújtotta be, az akkor még ellenzéki jobboldali pártok támogatásával.

November elején a svéd hadsereg főparancsnoka, Micael Bydén, illetve Sauli Niinistö finn köztársasági elnök még nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben nukleáris fegyvereket telepítsenek országaik területére, noha Niinistö korainak nevezte a kérdés felvetését.

Kérdés, hogy svéd deklaráció tudatában végül hogyan dönt a finn vezetés az atomfegyverek befogadásával kapcsolatban. Finnországnak több mint 1300 kilométer hosszú közös szárazföldi határa van Oroszországgal, mellyel szoros kapcsolatot tartott fenn az ukrajnai háborút megelőzően.

Kép: NATO