2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Megújul a történelem egy "szelete"

frisshirek.hu, 2022. november 18. - 07:46
Megújul a történelem egy "szelete"
Jövőre befejeződnek a munkálatok a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házon. Az épület nemcsak a történelmet, de a kultúrát is képviseli Fehérváron.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Székesfehérvár történelmi belvárosában komoly felújítási munka kezdődött a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Ház homlokzatán. Az épület fontos kulturális szerepet tölt be a városban. 

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a feol.hu -nak elmondta, hogy a 18. században épült egykori Nádasdy-, majd Szőgyény-Marich-palotát 1902-ben vásárolta meg a Székesfehérvári Egyházmegye a Római Katolikus Egyletnek, majd 1903-ban épült meg az udvaron a Szent István és Szent Imre termeknek otthont adó épületszárny.

Az épület államosítása után 1994-ben került újra a Székesfehérvári Egyházmegye tulajdonába.

A 2023 tavaszán befejeződő projektnek köszönhetően az épület Liszt Ferenc utcai és belső udvari késő barokk homlokzata, valamint a Szent István teremnek otthont adó 20. század eleji épületrész összes homlokzata megújul. Elkészül az épület vízszigetelése, valamint a kőelemek, épületdíszek és a nyílászárók – köztük a különleges, ívelt, történeti ablakok – felújítása is megvalósul. 

Fotó: Wikimedia Commons