2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Mégis adót emel Székesfehérvár

frisshirek.hu, 2022. november 19. - 12:43
Mégis adót emel Székesfehérvár
Napelemes rendszer tervezés, ingyenes LED-csereprogram, januári egyeztetés a Magyar Postával és adóemelés, ezekről szólta ma rendkívüli közgyűlés Székesfehérváron.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A háborús infláció, az energia- és nyersanyagválság, az energia árak, a szolgáltatások drasztikus drágulása miatt rendkívüli intézkedéseket kellett hoznia a városnak, ami érinti az intézményi étkezést, az ingatlanadót és a közlekedést is. A LED csere programról és napelemes rendszerek építéséről is szó volt Székesfehérvár MJV Önkormányzatának péntek reggeli rendkívüli közgyűlésén - számolt be a szekesfehervar.hu.

A testületi ülés elején megválasztották a Humán Közszolgálati Szakbizottság új tagjának Szalai Sándort, aki esküt is tett a közgyűlés előtt.

A város gazdasági nehézségei miatt ebben az évben már többször tárgyalt a közgyűlés és hozott döntéseket a közszolgáltatások biztosítása, az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak biztonságos ellátásának érdekében. Ennek keretében

  •  hét intézmény esetében indították el napelemes rendszer tervezését,
  •  a LED csere programmal ingyenesen biztosítják az energiatakarékos izzókat a székesfehérváriaknak,
  •  január elejétől lesz lehetőség megállapodni a Magyar Postával a városban ideiglenesen bezárt öt postáról,
  •  csökkentették a csúcsidőn kívüli, kihasználatlan buszjáratokat,
  •  jövőre is kedvezményesen lesz elérhető a diákbérlet Székesfehérváron,
  •  a szociális otthonokban az alacsonyabb nyugdíjat kapó ellátottaknak nem emelkedik az ellátási díja,
  •  nem emelik a Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díját,
  •  Fehérváron nem vezetnek be bölcsődei gondozási díjat.

Azonban fenntarthatatlanná vált az intézményi étkezés ára. A bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak érdemben több mint egy évtizede nem emelkedtek. Cser-Palkovics András szerint az étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj volt legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait. A polgármester elmondta, több konyha jelezte, hogy ha legalább valamelyest nem tudja növelni a bevételeit, el kell álljon a szerződéstől. A családok jelentős részének nem, vagy továbbra is kedvezményes díjat kell fizetnie a közétkeztetésért. Ezek a szabályok természetesen nem változnak.

Viszont változik a vállalkozásokat terhelő építményadó. Ahogy a polgármester mondta nem a legjobb pillanat az adóemelésre, de meg kell érteni, hogy a közszolgáltatásoknak működniük kell, többek között a gazdaság érdekében is. A vállalkozásokat 2020 és 2022 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítette az önkormányzat. A mostani helyzetben azonban a teljesen elszabadult energiaárak és azok következményei miatt a közgyűlés kénytelen növelni az önkormányzati bevételeket. A közgyűlés ezért emelte ezt az adónemet, de még így is a helyi, vállalkozásokat érintő adóterhek jelenleg a megyei jogú városok közül bőven az alsó harmadban vannak. A helyi gazdaság idén is jól teljesít szerencsére, az idei adóbevételek is jól alakulnak, de még ezek sem tudják fedezni a drasztikusan emelkedő rezsiköltségeket.

Mindenki látja azt, hogy az önkormányzati intézmények stabilitását és biztonságát még ebben a nehéz helyzetben is garantálni kell, amihez növelni kell a bevételeket és csökkenteni kell a kiadásokat 

– mondta Cser-Palkovics András polgármester a testületi ülés után.

Fotó: Önkormányzati Kommunikációs Központ