2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Nem támogatják az újabb megszorításokat a fehérvári ellenzéki képviselők

NKSZ, 2022. november 21. - 07:15
Nem támogatják az újabb megszorításokat a fehérvári ellenzéki képviselők
A székesfehérvári ellenzék nem támogatta a péntek délelőtti rendkívüli közgyűlésen megszavazott megszorításokat, az adó- és térítési díjak emelését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Nem támogatták Székesfehér Önkormányzatának ellenzéki képviselői a péntek reggel elfogadott újabb megszorításokat, amelyeket a rendkívüli közgyűlésen a fideszes többség újabb adó- és díjemelésekről döntött - közölte Márton Roland.
 
Ezek szerint 1,9 milliárd forinttal nő az építményadó összege - kezdte sorolni a változásokat az ellenzéki képviselő. ­
  •  Teljesen megszűnik az 50 m2 alatti építmények adómentessége - ez 800 vállalkozást érint,
  •  ­az általános adómérték 25 százalékkal emelkedik,
  •  ­a 300 és 900 m2 közötti kereskedelmi építményeké 46 százalékkal emelkedik, a 900 m2 feletti kereskedelmi építményeké 12 százalékkal emelkedik,
  •  megszűnik a termelési és a raktározási célú építmények kategóriája, ezáltal a termelési célú építmények építményadója 100 százalékkal emelkedik, a raktározási célú építményeké 58 százalékkal emelkedik

- mondta Márton Roland.

Majd azzal folytatta, hogy emellett emelkednek jövőre a térítési díjak a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben: átlagosan 37 százalékkal emelkednek a térítési díjak a 131.100 Ft feletti jövedeleműek esetében. 

A parkolási díjakkal kapcsolatban azt mondta, hogy parkolóbérletek ára 10 százalékkal emelkedik januártól. Nyáron már volt egy átlagosan 24 százalékos díjemelés. 2019 óta átlagosan 221 százalékkal emelkedtek a parkolás lakossági költségei. A közterület-használati díjak is 10 százalékkal emelkednek.

Járatritkítás a buszközlekedésben: csúcsidőn kívüli és hétvégi járatok számának csökkentése történik jövőre. A járatritkítással 260 millió forintot szeretnének megspórolni - írta a szocialista önkormányzati képviselő.

A baloldali politikus szerint az építményadó emelés a vállalkozások jövő évre tervezett béremelései elől veszi el a forrást, ezáltal a fehérvári munkavállalók reálbércsökkenéséhez fog vezetni.


Fotó: Márton Roland FB-oldala