2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Elmondta a honvédelmi miniszter, miért kell az elrettentő magyar haderő

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 18:00
Elmondta a honvédelmi miniszter, miért kell az elrettentő magyar haderő
A világ biztonsági és védelmi szempontból is új korszak előtt áll - idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárca közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Berlin Security Conference (BSC) elnevezésű biztonságpolitikai konferencián, Berlinben - ahol felszólalt Olaf Scholz német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is - arról beszélt, hogy

"Kelet felől a háború, déli irányból pedig az illegális migrációs hullámok jelentenek fenyegetést, és ezekkel közös erővel kell szembenézni".

A miniszter leszögezte:

a NATO megerősítése közös érdek, és kiemelte azt is, a magyar álláspont szerint a NATO független államok védelmi szövetsége, ami azt is jelenti, hogy a szövetséget csak erős nemzeti védelmi erőkre lehet építeni.

Magyarország ezt az építkezést két pillérre alapozva hajtja végre:

  • az egyik a magyar történelem egyik legnagyobb arányú haderőfejlesztése, amely mind eszközbeszerzésben, mind a személyi állomány megbecsülésében, mind szerkezetében modern, ütőképes hadsereg létrehozására irányul, 
  • a második pillér a védelemipar fejlesztése, amelynek során egy olyan védelmi ökoszisztémát hoznak létre, amely összefogja az innovációt, a gazdasági megerősödést és a nemzetközi védelemipari vérkeringésbe való bekapcsolódást.

A miniszter szerint

"ezekre a pillérekre építkezve lehet erős nemzeti védelemről beszélni, amivel képesek vagyunk hozzájárulni a NATO által is célként meghatározott elrettentő erő létrehozásához."


Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy Magyarország elkötelezett és megbízható NATO-szövetséges, amit a közös keretek között végzett nemzetközi szerepvállalás is bizonyít, jelenleg a nemzetközi műveletekben és missziókban résztvevő magyar katonák aránya a NATO-tagállamok között az egyik legmagasabb. A magyar légierő immár harmadik alkalommal, ezúttal vezető nemzetként védte november végéig a balti légteret, a Keleti Szárny megerősítésére létrehozott egyik új, többnemzeti harccsoport is hazánk területén működik, valamint szintén Magyarországon működik a regionális, NATO-keretrendszerhez csatlakozó közép-európai többnemzeti hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) is - sorolta a miniszter.

A tárca közlése szerint a Magyarország és Németország közötti hadiipari és katonadiplomáciai kapcsolatok jelentőségét jelzi, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf berlini programja során találkozott Christine Lambrecht védelmi miniszterrel, valamint egyeztetett Tobias Lindner zöldpárti külügyi államtitkárral és a Bundestag több képviselőjével is.