2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Kuleba: fenyegető leveleket is küldtek a levélbombán kívül ukrán külképviseleteknek

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 20:30
Kuleba: fenyegető leveleket is küldtek a levélbombán kívül ukrán külképviseleteknek
Két ukrán külképviselet is kapott "nagyon konkrét fenyegetésekkel" levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kijev megerősíti külképviseletei biztonságát

UKRAJNA VALAMENNYI KÜLKÉPVISELETE SZÁMÁRA ELRENDELTE BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEIK ERŐSÍTÉSÉT, MIVEL - AHOGY ARRÓL MÁR BESZÁMOLTUNK -  TEGNAP KÉT LEVÉLBOMBÁT KÜLDTEK A MADRIDI UKRÁN NAGYKÖVETNEK, ILLETVE EGY SPANYOL FEGYVERGYÁRTÓ CÉGNEK, AMELY RAKÉTAVETŐKET GYÁRT AZ UKRÁN HADSEREG SZÁMÁRA. A SPANYOL RENDŐRSÉG VIZSGÁLJA A KÉT ESET KÖRÜLMÉNYEIT, PRÓBÁLJA FELTÁRNI A FELTÉTELEZHETŐ ÖSSZEFÜGGÉSEKET. MINT ISMERETES, AZ EGYIK BOMBA A NAGYKÖVETSÉG EGYIK BIZTONSÁGI ALKALMAZOTTJÁNAK OKOZOTT SÉRÜLÉST. 

A tárcavezető az EBESZ miniszteri tanácsának a lengyelországi Lódzban tartott ülése alatt nyilatkozott az Ukrinform hírügynökségnek.


"Ez egyértelműen a terror új formája. Nagyon aktívan együttműködünk a spanyol hatóságokkal, hogy kiderítsük, ki áll a háttérben. Természetesen sejtjük, hogy ki áll a háttérben, de nyomon kell követnünk az ügynökök és az érintettek teljes hálózatát"

- mondta Kuleba. Hozzátette, hogy szerdán "más nyugtalanító események is történtek, amelyek nem robbanóanyagokhoz kapcsolódnak, hanem nagyon konkrét fenyegetéseket küldtek ukrán nagykövetségeknek". Azt azonban nem árulta el, hogy a szóban forgó ukrán külképviseletek mely országokban vannak.

A külügyminisztérium vezetője szerint mindezek alapján elmondható, hogy Ukrajna ellen "célzott, nagyszabású hadjárat" folyik.

A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az ukrán külügyminiszter utasítást adott az ukrán nagykövetségek biztonságának haladéktalan megerősítésére, és felszólította spanyol kollégáját, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a támadás kivizsgálására.

Fotó MTI/EPA/EFE/Chema Moya