2023.01.27., péntek - Angelika
Székesfehérvár: 1o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Lejtmenetben a gazdaság

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 16:17
Lejtmenetben a gazdaság
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 0,4 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest. De más adatok is azt jelzik, hogy lassulóban a magyar gazdaság. A szakemberek szerint ehhez nem sok köze van a szankcióknak, helyette inkább a választási kiköltekezés, az energiaválság és a nyári aszály miatti rossz termés tehető felelőssé a borús GDP adatokért. A külkereskedelmi mérlegünk pedig még az előzetes becslésnél is rosszabbul ál.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A harmadik negyedében az előzetes adattal megegyező mértékben, 0,4 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz viszonyítva. Ezzel két év folyamatos növekedése szakadt meg, de az egy évvel ezelőtti szinthez képest a hazai reál-GDP még mindig 4,1 százalékkal magasabban van - idézi a Portfolio elemzését az rtl.hu.

A magyar gazdaság lassul

- mutatja egyértelműen a GDP alakulása, a rövid bázisú mutató ugyanis három egymást követő negyedévben esett vissza, a friss adat pedig már visszaesést jelez. Ahogy arról a KSH adatait közölve a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, már az előzetes jelzések szerint is a recesszió előszobájába lépett a magyar gazdaság. A Portfolio elemzése szerint ezt egyszerre több ok idézi elő:

a választási kiköltekezés, az energiaválság és az aszályos nyár miatt a rossz mezőgazdasági termés.

Most megjelentek a legfrissebb KSH adatok, amelyet az MTI szemlézett. A GDP volumene ugyan 4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett,

de az előző negyedévhez mérten már 0,4 százalékkal csökkenést könyvelhetett el.

Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye - a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint egyaránt - 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 10,6 százalékkal, az építőiparé 1,8 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokban hozzáadott érték 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit,

a mezőgazdaság termelése a nyári súlyos aszály következtében 39,3 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások között a legerőteljesebb növekedést a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység ágazata mutatta 11,5, illetve 10,6 százalékkal. A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. Míg a beruházások mértéke a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az áruforgalmi hiány 93 millió euróval nagyobb a első becslésben közöltnél

- hívta fel a figyelmet az adatokat értékelve az rtl.hu. Szeptemberben az export euróban számolt értéke 29, az importé 35,1 százalékkal nőtt, az egyenleg pedig 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és 745 millió euró deficitet mutatott a KSH adatai szerint. 

A hivatal azt is összegezte, hogy minek köszönhető a negyedéves csökkenés:

  • a mezőgazdaság 5,2 százalékos,
  • a szolgáltatások teljesítményének 0,7 százalékos csökkenése okozta,
  • ami nem tudta ellensúlyozni a feldolgozóipar 2,2, az építőipar 0,1 százalékos növekedését,
  • a szolgáltatások között, a szállítás, raktározás teljesítménye 1,9 százalékkal csökkent,
  • a művészet, szórakoztatás, szabad idő, egyéb szolgáltatás területén 1,8 százalékos volt a visszaesés.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán