2024.02.23., péntek - Alfréd
Székesfehérvár: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Új gimnázium indul Dunaújvárosban

Sztipán Orsolya | 2022. december 01. - 13:48
Új gimnázium indul Dunaújvárosban
Nyolc évvel ezelőtt indították útnak lelkes, a Waldorf-pedagógiában hívő pedagógusok és szülők a Pentelei Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát. Ez a rendszer a 2023/24-es tanévtől kezdődően kiegészül a gimnáziumi oktatással is, azaz lesz Dunaújvárosban is Waldorf Gimnázium, ahová várják az érdeklődő jelentkezőket.

Jónás Zsuzsát, az intézmény vezetőjével beszélgettünk a gimnázium egyediségével kapcsolatban.

- Miben különbözik egy Waldorf-iskola a hagyományos iskolától?

- Az egyik legfontosabb dolog a Waldorf-pedagógiában a szociális nevelés. Nálunk mindent együtt tanulnak, minden egyes órán az együttműködés, a társakkal való kapcsolat a legfontosabb. Az együtttanulás, valamint a tapasztalatok, tevékenységek során tanulnak a gyerekek. Tudást és ismeretet szereznek az alkotásban, pl. ének, festés, fafaragás órákon. Természetesen ugyanúgy megvannak nálunk is a hagyományos tantárgyak, mint az állami intézményekben, csak másként nevezzük őket.

- Milyennek képzeljük el az oktatást a Waldorf Gimnáziumban?

- A gimnáziumban kiteljesedik az első nyolc év. Minden tantárgy a helyére kerül. Szakmailag nagyon felkészült pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel. Itt el tudnak mélyülni a részletekben, kutatásban, közös projektmunkákban. A gimnázium a megkoronázása az első nyolc évnek. A diákok a négy gimnáziumi évben kiteljesednek az összes tantárgyból, megszerzik az ismereteket, élményeket, majd az ötödik évben az állami követelményeknek megfelelően felkészülnek az érettségire, és le is teszik az érettségi vizsgát. Maximum 20-25 fős osztályközösségben gondolkodunk, hiszen ilyen létszámnál működik igazán jól a szociális kapcsolat.

Fontos leszögezni, hogy a Waldorf Gimnáziumba bárki jelentkezhet, nem kell feltétlenül Waldorfos előélettel rendelkeznie, ugyanakkor az iskola szellemiségét érdemes megismerni.

Erre nagyon jó alkalmak az érdeklődők számára rendezett eseményeink, pl. a legközelebbi, amikor G. Ekler Ágnes Waldorf-tanár, középiskolai magyar tanár beszélget a szülőkkel, tanárokkal és minden kedves érdeklődővel a gimnáziumi évekről, mottója.

Fotó: iskola Facebook-oldala