2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Hat város kapott rezsicsökkentésre pénzt Fejér Vármegyében

NKSZ, 2023. január 05. - 08:10
Hat város kapott rezsicsökkentésre pénzt Fejér Vármegyében

Dunaújváros 650, Székesfehérvár 237, Gárdony 166, Mór 118, Bicske 61, Sárbogárd 59,4 millió forint körüli összeget kapott rezsicsökkentésre a kormánytól Fejér Vármegyében. A hat település mellett Magyarországon még 132 város és 17 fővárosi kerület összesen mintegy 44 milliárd forintot kapott. Az országgyűlési képviselők azonnal posztolták a jó hírt. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a frisshirek.hu is beszámolt, a korábbi 10 ezer lakos alatti települések kaptak kormányzati támogatást, most pedig a 10 ezer fő feletti városok és a főváros kerületei kerültek sorra.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött.

Fejér Vármegye hat települése részesedett belőle:

  • Dunaújváros 649 937 494 Ft,
  • Székesfehérvár 237 720 831 Ft,
  • Gárdony 166 862 720 Ft,
  • Mór 118 379 710 Ft,
  • Bicske 61 712 072 Ft,
  • Sárbogárd 59 397 198 Ft

támogatást kapott rezsiköltségeinek csökkentésére.

A támogatásokat Fejér Vármegye országgyűlési képviselői azonnal posztolták is. Dr. Mészáros Lajos Dunaújvárosét, Törő Gábor Mórét, Varga Gábor Sárbogárdét, Vargha Tamás Székesfehérvárét, míg Bicske és Gárdony pénzének nyilvánosan „senki sem örült” a közösségi oldalakon.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is bejegyzésében közölte a jó hírt.

Önkormányzatunk 237 millió forintnyi rendkívüli támogatásban részesül, melyet természetesen a megnövekedett energiaköltségek kigazdálkodására fogunk fordítani

- közölte. Majd hozzátette:

Örülök annak, hogy az önkormányzatoknak juttatott támogatás mértékének megállapítása teljességgel mellőzte a politikai hovatartozás mérlegelését, hiszen jelentős kormányzati támogatásban részesülnek az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok is.

A kormányzat minden település esetében aszerint határozta meg a támogatás összegét, hogy mekkora az adott város egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége, az erős gazdasággal rendelkező települések tehát értelemszerűen kevesebb támogatást kaphattak, mint a rosszabb gazdasági háttérrel küzdők.

Vargha Tamás is ezzel magyarázta, hogy Székesfehérvár még a felét sem kapta támogatásként, mint Dunaújváros. Szerinte azért csak ennyi, ami a város kapott, mert Székesfehérvár gazdasága erős és ez látszik az iparűzési adóerő képesség egy főre vetített összegén is.

A jelenlegi helyzetben minden támogatás jól jön, köszönet tehát érte

– írta Cser-Palkovics András.

Fotó: Cser-Palkovics András Fb oldala