2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Az ukrajnai Bucsából jelentkezett be Budapest főpolgármestere

frisshirek.hu | 2023. január 12. - 18:03
Az ukrajnai Bucsából jelentkezett be Budapest főpolgármestere

A bucsai mészárlás helyszínét és kórházakat is felkeresett Ukrajnában csütörtökön Karácsony Gergely. A főpolgármester a varsói, prágai és pozsonyi polgármesterrel közösen, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester meghívására utazott először Kijevbe, majd onnan tovább más helyszínekre.

– Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal – hangsúlyozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Kijevben, aki kollégája, Vitalij Klicsko meghívására utazott az ukrán fővárosba.

BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERE POZSONY, PRÁGA ÉS VARSÓ VÁROSVEZETŐIVEL EGYÜTT A KIJEVI FŐPOLGÁRMESTER, VITALIJ KLICSKO MEGHÍVÁSÁRA ÉRKEZETT HIVATALOS LÁTOGATÁSRA A HÁBORÚ SÚJTOTTA UKRAJNÁBA

– írta a a hvg.hu alapján a Frisshirek.hu.

Az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott:

Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal.

A főpolgármester egyúttal azt hangoztatta:

Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.

– Bucsában vagyok. Ott ahol több száz fegyvertelen embert mészároltak le, majd ásták el őket, például annak a templomnak a kertjében, amelyben állok. Előtte egy gyermekkórházban jártam, ahova többek között háborús traumák miatt kerülnek kicsi gyerekek. Majd egy olyan kórházba látogattunk el a visegrádi négyek főpolgármestereivel, ahol hadirokkantakat ápolnak – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, aki videón is bejelentkezett a helyszínről.

A főpolgármester hozzátette:

a háború nem csak Ukrajna és Oroszország háborúja. – Ez a jó és a rossz harca. Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, annak ajánlom, hogy jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe. Beszélje meg a kérdést a helyi pappal, akinek át kellett élnie, hogy a templom végéből tömegsírt csináltak

– szögezte le.