2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 18o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktor: „beléptünk a veszélyek korába”

frisshirek.hu, 2023. január 13. - 09:05
Orbán Viktor: „beléptünk a veszélyek korába”

– Nem zárható ki, hogy 2022-re úgy emlékezünk majd vissza, mint arra az évre, amikor beléptünk a veszélyek korába, Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő emlékeztetett: a pandémia után háború jött, amit egy energiaválság követett. A rossz brüsszeli szankciók pedig jelentős inflációt okoztak, eközben ismét nő a migrációs nyomás a határainkon. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált. Nem megdermedtünk, nem megúszni akartuk, hanem védelmi állásokat építettünk ki.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a csütörtök este megkéselt rendőr és családja felé. Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja életét vesztette a tegnap éjszakai támadásban.

Gondoskodni fogunk róluk, természetesen

– mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

Amint azt a Telex megírta, Orbán szerint az jó hír, hogy a magyar rendőröknek ritkán kell használniuk a fegyvereiket, de amikor kell, használják.

Úgy látja,

„egy rendőrgyilkosság módfelett ritka” esemény Budapesten, ezért ez a hír most „megráz és megrendít minket”. De mindez azt is jelenti szerinte, hogy a rendőrök jól végzik a munkájukat Magyarországon, és az élet itt biztonságos.

Ezután arról beszélt,

lehet, hogy az derül majd ki néhány év távlatából, hogy 2022 volt az az év, amikor mi, európaiak beléptünk a veszélyek korába.

Előbb koronavírus-járvány volt, aztán háború, aztán háborús szankciók, és közben még itt a migrációs válság is – sorolta.

Tisztázni kell, hogyan viszonyul a magyar a veszélyekhez

Orbán szerint előbb azt kell tisztázni, hogy viszonyul a magyar a veszélyekhez: vagy sündisznó módjára összegömbölyödik, és védekezni fog – de ez önveszélyes stratégia szerinte, mert ez megbénít, ez pedig a politikában nagy hiba.

A Telex tudósítása szerint arról beszélt, ő látja, hogy vannak olyan politikusok Európában, akik pontosan így dermednek meg. Közben Magyarország minden veszélyre aktívan reagált, mert „mi nem hagyjuk magunkat”, és közben „védelmi állásokat jelölünk ki”, ilyen például a rezsivédelmi alap, mondta Orbán, aki szerint „nem engedtük, hogy családok milliói menjenek tönkre”.

De ő már most tudja, hogy 2023-ban jönnek majd az újabb veszélyek is a már meglévők mellé.

A háború miatt kivetett, általa egyébként rendre megszavazott uniós szankciókról is beszélt. Szerinte itt az idő, hogy „jöjjön végre valaki Brüsszelből, aki elég bátor, akinek nagy a bicepsze, széles a válla, és mondja ki, hogy ezt elszúrtuk”, és a szankciókat meg kell szüntetni, mert akkor az árak rögtön lecsökkennének, az infláció pedig minimum megfeleződne. Ez szerinte csak egy politikai döntés lenne Brüsszelben, de ő maga ilyen széles hátú embert nem lát.

Bátorságot azért itt-ott igen, például „itt vagyunk mi, személy szerint én is”.

Egyedül azért ő kevésnek látja magát a változáshoz, a nagyhatalmak döntéseit szerinte nem tudja egyedül megváltoztatni, de „én egy dolgot tudok tenni: fékezni a kártételt”.

A nyugati kormányok szerinte nem tudják begyűjteni azt a pénzt, amit ő extraprofitként begyűjt Magyarországon a cégektől, más országok nem tudják úgy visszaadni a pénzt az embereknek, mint ő, mondta. Orbán ezt úgy summázta, a háború „az egyedüli, de legalábbis legnagyobb vesztese Európa”.

A magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben

A miniszterelnök az Erasmus-ügyről is beszélt. Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Orbán erre most úgy reagált, „nem fogjuk megengedni, hogy a diákok kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek”, Magyarországnak ugyanis nemzeti érdeke, hogy a fiatalok tanuljanak, járjanak külföldön, a tudást meg hazahozzák.

Micsoda dolog ez, hogy a magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben

– mondta Orbán, de állítja, ha nem tudnak megegyezni az Európai Bizottsággal az ügyben, a magyar költségvetés majd állja ezt a programot – erről már Gulyás Gergely is beszélt a csütörtöki kormányinfón.

A Telex azt írta, a kormányfő szerint Brüsszel elképzelése más a jövőről, mint a magyaroké:

ők azt mondják, jöjjenek a migránsok, legyünk színesek, de „mi egyáltalán nem akarunk együtt élni a migránsokkal, mi védekezünk ez ellen” a miniszterelnök szerint.

Aztán itt az LMBTQ-téma is, de „nekünk feláll a szőr a hátunkon” attól, hogy „marhaságokat” beszélnek az iskolákban a gyerekeknek az ehhez a csoporthoz tartozó emberek – mondta.

Orbán szerint Brüsszel kormányváltást akart Magyarországon 2022-ben, de ez nem jött össze, és azóta is, „megpróbál minket rászorítani arra, amit ők helyesnek gondolnak, választási eredménytől függetlenül”, így a menekülteket vagy az LMBTQ-propagandát is. A magyar kormány viszont nem hagyja magát. Így aztán „mi mindent ebben a kontextusban értelmezünk”, így az Erasmus-ügyet is.

Azért akarják ütni a gyerekeinket, mert nem tudnak mire menni a kormánnyal

– mondta.

„A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van”

Az államháztartásról ezután Orbán Viktor a Telex tudósítása szerint azt mondta, „történelmi csúcson vannak a pénzügyi tartalékaink: részben a rezsialap miatt, részben azért, mert felkészültünk a veszélyek korára”.

Orbán szerint „nem hogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, boldogulunk egyedül is”.

Most Brüsszel azzal szembesül, hogy nélkülük is felkel a Nap és kukorékol a kiskakas itt nálunk.

A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van

– summázta Orbán, aki szerint bár vannak veszteségek, de nem volt nagy munkanélküliségi hullám Magyarországon.

Orbán szerint a 2022-es és 2023-as évet „egy időszaknak bekönyvelve, a bérek reálértéküket véve is nőni fognak”.

Végül arról beszélt, a magyar kormányt „sok mindennel lehet vádolni, nem is hibátlan egyébként”, de azzal nem lehet vádolni, hogy lusta lenne, mert az övé cselekvő és ambiciózus kormány.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. Jobbra Törőcsik Zsolt műsorvezető. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán