2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

A használhatatlan vadonatúj út

NKSZ, 2023. január 20. - 16:25
A használhatatlan vadonatúj út

Ránézésre elkészült a déli összekötő út, azonban legalább 60 napig tart mire autózhatunk rajta. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán magyarázza el, hogy miért kell még két hónapot várnunk erre. Ahogy írja, szerinte is frusztráló tud lenni egy hosszú átadási folyamat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bejelentés, értesítés, bejárás, jegyzőkönyv, hibák javításának időtartamának meghatározása, javítás, ismételt bejárás, műszaki átadás-átvétel, jegyzőkönyv, kérelem, újabb helyszíni szemle, és végül jöhet is a forgalom. Tőszavakban erre van még szükség ahhoz, hogy egy elkészült úton autózhassunk.

Amikor elkészül egy új út, akkor azt az építő cég "készre jelenti." Ezután 8 napon belül összehívnak mindenkit, aki érintett az építkezésben: a műszaki ellenőrt, a tulajdonost, a katasztrófavédelmet, ha kell a vízügyet, ha van vasútvonal akkor annak az üzemeltetőjét, az érintett közművek kezelőit

- kezdte magyarázatát közösségi oldalán Cser-Palkovics András. Ugyanis Székesfehérváron is van már egy ilyen ránézésre késznek tűnű új útszakasz, a déli összekötő.

A felsorolt érintettekből összeáll az a csapat, amelyik végigmegy az elkészült művön, majd mindenki a saját szempontjai szerint nyilatkozik arról, hogy a szabályainak megfelel-e a kész út. A műszaki ellenőr ebből jegyzőkönyvet csinál, és ha vannak hibák, azok listáját csatolja.

Itt jön a képbe újra a kivitelező, aki ezután megmondja, mennyi idő kell neki a jelzett hibák javítására. Ha ezekkel elkészült, akkor megint minden érintett ellenőrzi, hogy megfelel-e a szabályoknak, elvárásoknak a projekt, és ha igen, akkor ezt írásba adja. Ezt hívjuk műszaki átadás-átvételnek.

Azonban ez az egész csak a dolog fele

- figyelmeztetett Székesfehérvár polgármestere. Majd azzal folytatta, hogy ha eddig minden jól ment, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvvel a beruházó kéri a forgalomba helyezési engedélyt. A labda így a hatóságnál lesz, amely újabb helyszíni szemlét hív össze, megkeresi az érintett szakhatóságokat is és maximum 25 nap alatt lefolytatja az engedélyezést. Jó esetben ez sikerül is, hacsak nem kérnek hiánypótlást. 

Tehát átlagosan hatvan nap, mire egy út készre jelentésétől eljutunk addig, hogy megindul a forgalom.

Ez a folyamat az új utakra érvényes, ha felújításról van szó, sokszor a munkálatok alatt is lehet használni az utakat, nem kell megvárni az összes engedélyt.

Az átadási folyamatot az is késleltetheti, hogy a ránézésre pöpec új utunkról hiányoznak még a táblák, esetleg a világításhoz szükséges eszközök. Ilyenkor a kivitelező megvárja, hogy valóban 100%-os legyen az út és csak ekkor kezdi meg az átadási folyamatot.

A részletes ismertetőjét összegezve Cser-Palkovics András elmondta

valóban frusztrálóan hosszú tud lenni egy átadási folyamat, de ezeket a dolgokat jogszabályok rögzítik, amelyek alól nem lehet, nem is szabad kibújni. Bízom azonban abban, hogy a Kormány és a szakminisztérium által bejelentett építésügyi, igazgatási reformok ezeket a folyamatokat is rugalmasabbá, könnyebbé, de főleg gyorsabbá tehetik.


Ha esetleg bárki elkezdte volna számolni a napokat a déli összekötőút használatához, javasoljuk, hogy még ne tegye, mert a látszat ellenére az még nem 100 százalékos,

a kivitelező ugyanis még nem jelentette készre. 

Fotó: Cser-Palkovics András Fb-oldala