2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Két megyénkbeli könyvtár kapott elismerést a magyar kultúra napja alkalmából

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 17:35
Két megyénkbeli könyvtár kapott elismerést a magyar kultúra napja alkalmából

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címet, valamint a Könyvtári Minőségi Díjat szombaton a magyar kultúra napja alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) tartott díjátadó ünnepségen, amelyről az MTI számolt be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kitüntetések azoknak a közművelődési intézményeknek és könyvtáraknak adományozhatók, amelyek a közművelődési és könyvtári szolgáltatások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium azokat az intézményeket díjazta, amelyek kiemelkedő feladatellátásukkal, munkájukkal, mindennapi tevékenységeikkel segítik, erősítik a közösségeket, az egyéneket, folyamatosan és tudatosan sokat tesznek a közművelődésért, a könyvtári szolgáltatásokért és azok megújulásáért.

Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára elmondta: Kölcsey Ferenc arra figyelmeztet, hogy a kulturális javak válogatása során legyünk igényesek, keressük a hitelest, a minőségit, az értékeset.

Ezért felbecsülhetetlen és kitüntetett figyelemre méltó az önök munkája, mindennapi szolgálata. [...] Önök kézen fognak bennünket és vezetnek az értékek útvesztőiben. Élővé teszik a múltat, lüktetővé a hagyományokat, megszólítanak minket és olyan szellemi-lelki kalandokra hívnak, amelyek jelentős mértékben, gyakran észrevétlenül, alakítják identitásunkat, világlátásunkat

- tette hozzá a díjazottakat méltatva. Kiemelte: az egyik legfontosabb kultúrpolitikai célkitűzés a kulturális akadálymentesítés megvalósítása Magyarországon. Annak előmozdításán dolgoznak, hogy minden magyar ember számára elérhetővé váljanak a legelemibb kulturális-közművelődési lehetőségek - lakhelytől és jövedelmi viszonyoktól függetlenül. Ebben nélkülözhetetlen a közművelődési és közgyűjteményi intézményhálózat szerepe, valamint ezen szakágazatok zászlóshajóinak módszertani és elvi szakmai irányítói munkája - hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy

a könyvtári szakmának feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket szolgáltatásaiba, úgy, hogy közben ne veszítse el hagyományait, közösségformáló, nevelő, oktató és támogató küldetését. A közművelődés hasonló kihívásokkal néz szembe

- tette hozzá. Kiemelte: az Országgyűlés december 7-én hozott határozatában január 22-ét jogilag is a magyar kultúra napjává nyilvánította, Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének 200. évfordulójára emlékezve. Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza, hogy e nap alkalmából olyan rendezvényeket szervezzenek az intézmények, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét és előmozdítják a nemzeti kulturális hagyományok megőrzését.

Mi lehet méltóbb ünneplés annál, mint a kulturális élet hőseinek elismerése és fénybe helyezése?

- kérdezte, gratulálva a díjazottaknak. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében a Himnuszról szólva kiemelte: immár 80 éve a nemzeti könyvtáré az a tisztesség, hogy Kölcsey műalkotását őrizze. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatukon a Himnusz mellett egy másik emblematikus remekmű, a Szózat eredeti kézirata is látható - tette hozzá. A főigazgató köszönetet mondott azért, hogy

az ország első könyvtárában együtt ünnepelhetnek a kulturális akadálymentesítést a testvér-szakterületeken végző könyvtáros és közművelődési szakemberek.

A Minősített Könyvtár Cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatának lebonyolítását az OSZK egyik pillére, a Könyvtári Intézet végzi.

Az idén Minősített Könyvtár címet nyert el
 • a siófoki Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház,
 • a Ceglédi Városi Könyvtár,
 • a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár,
 • a mosonmagyaróvári Flesch Károly Közművelődési, Könyvtári, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. - Huszár Gál Városi Könyvtár,
 • a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár,
 • a hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtár,
 • a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár,
 • valamint a Szentes Városi Könyvtár.
Könyvtári Minőségi Díjban részesült
 • a jászberényi Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár,
 • valamint a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím adományozásában és a teljes minősítési folyamatban kiemelt szerepet tölt be a Nemzeti Művelődési Intézet. A címet az idén tíz szervezet nyerte el. Elismerésben részesült

 • a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központja, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a váci Madách Imre Művelődési, Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft.,
 • a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár,
 • valamint a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár,
 • a dabasi Kossuth Művelődési Központ és Halász Boldizsár Városi Könyvtár,
 • a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár,
 • a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Petőfi Művelődési Központ,
 • a Budapest XX. kerületében működő Csili Művelődési Központ,
 • valamint a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár.

A minősítés folyamata folytatódik, a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is meghirdeti a pályázatot, ez évtől már a közösségi színterek számára is - hangzott el a díjátadón.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár elismerését a következőképpen kommentálta Facebook-oldalán:

Az esemény különlegessége, hogy az intézmény a kultúra két különböző területén szolgáltat a látogatóknak, ám az országosan is egyedülálló, hogy mindkét működési területén egyazon évben sikerült megszerezni a minőségi kitüntető címeket. Páratlan eredmény ez, amely városunk hírnevét is öregbíti! Szívből gratulálok!

A jászberényi könyvtár díjáról már augusztusban hírt adtunk itt, a frisshirek.hu-n, Budai Lóránt, a város polgármestere akkor gratulált az elismerésért a könyvtár dolgozóinak.

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala