2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Rekord magas a Sóstó vízszintje

NKSZ, 2023. január 24. - 15:40
Rekord magas a Sóstó vízszintje

Több vize van a székesfehérvári Sóstónak, mint amennyi a várt mennyiség volt. Erről Cser-Palkovics András számolt be a közzösségi oldalán. A tavalyi aszályos időszak sem ártott olyan mértékben az egyébként természetvédelmi területnek, mint az ország többi taván, mert a vízpótlást úttörő módon a város tisztított szennyvizéből oldották meg. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása is rátett egy lapáttal, így a Sóstó 13,5 centiméterrel meghaladta az üzemi vízszintjét. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A Sóstó üzemi vízszintje 107,5 centiméter, amelyet a mostani, csapadékos időszaknak hála bőven meghaladtunk, 120 centiméter körüli a vízállás
- jelentette be Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere Facebook oldalán. 
A Sóstó, amelynek vízszintje jelenleg 13,5 centiméterrel magasabb, mindössze két és fél kilométerre található Székesfehérvár belvárosától. A természetvédelmi terület közkedvelt kirándulóhely, ahol Látogató-, és Vadvédelmi Központ is várja az aktív pihenésre vágyókat.  
A Sóstó mimndemellett egy mintaprojekt helyszíne is, amely a tavalyi aszályban kiemelkedő szerep kapott. A város megtisztított szennyvizét vezették bele, és ezzel a szintfenntartással elkerülték a tó kiszáradását, bizonyítva a módszer szélsőséges körülmények közötti működőképességét is.
Ehhez a vármegye vízműtársaságával működött együtt Székesfehérvár. A FEJÉRVÍZ Zrt röviden csak ennyit írt erről:
a vállalat e területen felhalmozott tapasztalatait, szakértelmét felhasználva, nagy örömmel működik közre a város ölelésében lévő, egyedülálló természetvédelmi értékeket hordozó Sóstó biológiai sokszínűségének fenntartásában.
A polgármester szerint a mostani, magas vízszint azért is kedvező, mert nagyban megkönnyíti a kisebb öblökben a nádvágást a kétéltű munkagép számára.
A Déli tómeder zsilipje egyelőre zárva marad, a védett Homokbánya kubikgödrei is szépen feltöltődtek, így a télen normalizálódhatnak az ott található élőhelyek - ezt a vágyat már a Sóstó Székesfehérvár közösségi oldalán fogalmazták meg.  
Cser-Palkovics András pedig abban bízik, hogy a Sóstónál sikerrel alkalmazott tisztított szennyvizes megoldást minél több helyen alkalmazzák.
Fotó: Csete Gábor