2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Felfedezték az eddigi legősibb múmiát Egyiptomban - fotókkal!

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 08:01
Felfedezték az eddigi legősibb múmiát Egyiptomban - fotókkal!

A nemrég feltárt sírkamrában egy több mint 4000 éves múmia mellett szobrokat is feltártak Egyiptomban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ókori Egyiptom eddigi legrégebbi és legteljesebb múmiáját találhatták meg régészek Kairó közelében egy királysírban – írta meg a Guardian cikke alapján a Telex a kutatást vezető régészre hivatkozva.

A 4300 éves múmiát egy 15 méteres akna alján találták meg

egy nemrég feltárt, ötödik és hatodik dinasztia korabeli sírcsoportban, a szakkarai lépcsős piramis mellett

– nyilatkozta újságíróknak Zahi Hawass, a kutatócsoport vezetője.

A múmia egy Hekashepes nevű férfié,

egy mészkőszarkofágban bukkantak rá, amelyet habarccsal zártak le. Más múmiák is voltak a most feltárt helyszínen. Többek között megtalálták egy Khnumdzsedef nevű férfi konzervált holttestét is. Ő Unasz, az ötödik dinasztia utolsó fáraójának uralkodása idején töltött be fontos pozíciót az udvarban.

A sírkamra falait a valaha volt hétköznapi lét jellemző jeleneteivel díszítették. Egy másik múmia egy Meri nevű személyhez tartozik, akiről azt írták, hogy

a titkok őrzője és a palota nagy vezetőjének asszisztense

feladatait látta el életében. A régészek közreadott nyilatkozata szerint találtak a feltárt sírkamrában szobrokat is, szolgákat, valamint egy házaspárt mintázó alkotást is.

A kiemelt kép forrása: Zahi Hawass Facebook-oldala