2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Így adta el szövetségesének a magyar hadsereg „fiatalítását” a honvédelmi miniszter

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 14:30
Így adta el szövetségesének a magyar hadsereg „fiatalítását” a honvédelmi miniszter

A Magyarországra folyamatosan érkező NATO-kompatibilis eszközök rendszerbe állítása mellett a tisztikarban is utat nyitottunk a fiatal generációnak, amelynek tagjai nemzetközi és NATO-missziókban tapasztalatokat szerezhettek, ezáltal megerősítik a magyar haderőt, és a NATO-szövetségben is fiatalabb, dinamikusabb fellépéssel tudunk szövetségeseinkkel együttműködni – mondta a magyar hadseregben zajló „fiatalítási folyamatról” Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott Szlovákia védelmi miniszterével pénteken Budapesten.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Szlovákia és Magyarország szomszédos, történelmünk, kultúránk és a jelenlegi helyzet számtalan szálon köt össze minket és mindketten elkötelezett NATO-szövetségesek vagyunk 

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MTI beszámolója szerint.

A honvédelmi miniszter hozzátette: a kétoldali kapcsolataink szorosak és rendszeresek.

A miniszter elmondta: tájékoztatta Jaroslav Nad szlovák védelmi minisztert a honvédségben zajló „fiatalítási folyamatról”.

Ennek keretében a Magyarországra folyamatosan érkező NATO-kompatibilis eszközök rendszerbe állítása mellett a tisztikarban is utat nyitottunk a fiatal generációnak, amelynek tagjai nemzetközi és NATO-missziókban tapasztalatokat szerezhettek, ezáltal megerősítik a magyar haderőt, és a NATO-szövetségben is fiatalabb, dinamikusabb fellépéssel tudunk szövetségeseinkkel együttműködni

– fogalmazott a miniszter.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, tucatjával küldik el a magyar honvédségtől a magas rangú katonákat. Egy nemrég elfogadott rendelet alapján ugyanis elküldhetik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban mindezt azzal magyarázta, hogy a hadipari fejlesztések a fiatalok technikai tudását és képességeit igénylik. Vadai Ágnes, a tárca korábbi államtitkára szerint viszont jelenleg NATO-mentesítés és politikai tisztogatás zajlik a hadseregnél.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf pénteken elmondta, áttekintették az ukrajnai háború ügyét is.

Megismételte:

Magyarország álláspontja a háború kitörése óta ismert és változatlan. A béke pártján állunk és azt szeretnénk, ha minél hamarabb béketárgyalások következhetnének be.

Kiemelte: Magyarország elítéli Oroszország agresszióját a független Ukrajnával szemben, és kiáll Ukrajna területi integritása és függetlensége mellett.

A tárgyaláson érintették a nyugat-balkáni helyzetet is, a miniszter pedig megköszönte Szlovákiának, hogy rendőröket küldött Magyarország déli határára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a szlovák védelmi miniszterrel egyaránt fontosnak tartják a NATO keleti szárnyának megerősítését.

Tárgyaltak arról is, hogy hamarosan szlovák tábornok veszi át a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) vezetését.

Amíg megérkeznek Szlovákia saját vadászrepülői, Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt részt vesz Szlovákia légtérrendészeti feladatainak ellátásában.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett ebben az ügyben.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, örül, hogy a két ország közötti együttműködés a védelem terén is problémamentes. Megjegyezte:

vannak olyan témák, amelyekben teljesen egyetértenek, és vannak, amelyekben nem, de ez nem azt jelenti, hogy ezekről nem kell tárgyalniuk, épp ellenkezőleg, ezeben kell megegyezniük.

A miniszter méltatta az együttműködést a székesfehérvári többhaderőnemi hadosztály-parancsnokság munkájában.

Az ukrajnai háborúról azt mondta, a két ország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás álláspontját. Együtt igyekszünk találni olyan pragmatikus megoldásokat, amelyek segítenek Ukrajnának, hogy védekezni tudjon és le tudja győzni az orosz inváziót - jelentette ki.

Jaroslav Nad hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is segíteni fogja Ukrajnát politikai, diplomáciai, humanitárius és katonai területen.

Meg vagyunk győződve, hogy Ukrajna oldalán van a morális és nemzetközi jog, és segíteni akarunk Ukrajnának abban, hogy ezt meg tudja védeni

– emelte ki.

A magyar szerepvállalásról a szlovákiai légtérrendészeti feladatokban azt mondta, várhatóan a tavaszi V4 miniszteri találkozón alá tudják írni az erről szóló megállapodást.

Fotó: Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (balra) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. január 27-én. MTI/Bruzák Noémi