2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Kalapáccsal estek neki az emlékműnek a segédmunkások

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 15:00
Kalapáccsal estek neki az emlékműnek a segédmunkások

Gyorsított eljárásban két év próbaidőre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken azokat a munkásokat, akik ellopták egy 1956-os emlékmű bronz elemeit az Agrárminisztérium épületéről.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-nek küldött közleménye szerint a két férfit „nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás” bűntettével vádolta az ügyészség.

A két férfi segédmunkásként dolgozott az Agrárminisztérium épületén munkálatokat végző cégnél. Itt figyeltek fel az épület homlokzatán az 1956. október 25-ei sortűzre emlékeztető Véres Csütörtök Emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronzlövedékekre, amelyek közül tizenegyet kalapáccsal levertek a falról.

A bronzgolyókat „a későbbi értékesítés reményében” a zsebükbe rejtették

– írták.

A közlemény szerint

a lopás elkövetési értéke mintegy 1,1 millió forint, amely a munkások tettenérésével megtérült ugyan, de a műemléki besorolású épület homlokzata megsérült; a várható restaurálási költség meghaladhatja a tízmillió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított két férfi elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tettét megbánta és sajnálatát fejezte ki.

A PKKB az ügyészi indítvánnyal egyezően a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, amely miatt őket egy-egy év – végrehajtásában két esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte egyebek mellett a két férfi beismerését és megbánását.

Az ítélet a két férfi tudomásul vételével jogerőre emelkedett.

Illusztrációs fotó: Wikipedia