2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Kínzó álmatlanság miatt mondott le XVI. Benedek pápa

frisshirek.hu | 2023. január 27. - 16:30
Kínzó álmatlanság miatt mondott le XVI. Benedek pápa

A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott.

A 24.hu beszámolója szerint ez abból a levélből derült ki, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.

A levélben XVI. Benedek felfedte, hogy a 2005. augusztusi kölni katolikus ifjúsági világtalálkozó után álmatlanság kezdte gyötörni.

Orvosa erős gyógyszereket írt fel neki, amelyek kezdetben ki is fejtették a kívánt hatást, de ezek az altatószerek aztán idővel elérték határaikat, és egyre kevésbé tudták garantálni, hogy ő pápaként képes legyen „rendelkezésre állni”

– írta az MTI beszámolója nyomán a 24.hu.

2012 márciusában mexikói és kubai látogatása során még balesetet is okozott az altatók használata. XVI. Benedek beszámolója szerint a vizit első éjszakája után reggel azt vette észre, hogy véres a zsebkendője. Minden bizonnyal nekiütközhetett valaminek a fürdőszobában, és elesett. Szerencsére egy orvos meg tudta oldani, hogy ne látszódjanak a sérülései.

A lap cikke szerint ezt követően csökkentették a pápa által szedett altatók adagját, és azt javasolták neki, hogy a jövőben külföldi látogatásai során csak a délelőtti órákban vállaljon nyilvános szereplést.

XVI. Benedek a levélben beszámolt róla:

ekkor már tudta, hogy ezek az orvosi korlátozások csak rövid ideig tarthatók fenn számára, és ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy 2013 februárjában lemondjon.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a nyugalmazott pápa 95 éves korában, 2022. december 31-én hunyt el. Méltatlanul rossz kép élt róla sokakban

Fotó: XVI. Benedek pápa megáldja a híveket a vatikáni Szent Péter téren 2011. december 31-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/Pier Paolo Cito