2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Még a fideszesek harmada szerint is vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek kuratóriumából

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 07:45
Még a fideszesek harmada szerint is vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek kuratóriumából

A magyar lakosság fele (51 százaléka) a kormányt, harmada (33 százaléka) az Európai Uniót hibáztatja az alapítványi egyetemek Erasmus-támogatásának felfüggesztéséért – derül ki a 21 Kutatóközpont elsőként a Telexen közzétett közvélemény-kutatásából.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A január 18. és 23. között, ezer ember telefonos megkeresésével készült felmérésének eredménye nemre, korra, végzettségre és településtípusra reprezentatívak, amely elsősorban arra világított rá, hogy

nagy különbségek voltak a válaszokban pártpreferencia megoszlás szerint.

Az ellenzékiek és a bizonytalanok nagy többsége a kormányt (89 és 59 százalék), de a fideszes szavazók többségükben az EU-t (76 százalék) hibáztatják a források felfüggesztéséért. Abban viszont már mutatkozott egyfajta társadalmi konszenzus, hogy mit kellene lépnie a magyar kormánynak a most kialakult helyzetben:

a magyarok kétharmada (66 százalék) véli úgy, hogy vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemek vezető testületeiből.

Abban a kérdésben a kormánypártiak hűséggel a kormány mögött állnak, hogy ki a felelős a kérdésben, mert csak 9 %-uk firtatja a kormány felelősségét, azt illetően azonban teljesen megosztott a tábor, hogy mi volna a helyes reakció erre a helyzetre:

  • 39 százalékuk gondolja azt, hogy a vezető politikusokat vissza kellene hívni az egyetemi kuratóriumokból,
  • míg valamivel többen, de csak 42 százaléknyian hagynának mindent úgy, ahogy most van.

Az ellenzékiek és a bizonytalanok ebben a kérdésben sokkal inkább együtt mozognak. Az ellenzékiek 92, de a bizonytalanok 70 százaléka is visszahívná a politikusokat.

A kutatóközpont arra is rákérdezett, hogy egyáltalán értesült-e az Erasmus-ügyről, és a magyarok kétharmada már hallott róla, csak 37 százalék gondolja magáról azonban azt, hogy tisztában is van a részletekkel.

Beszédes a kis eltérés abban is, hogy a kormánypártiak több mint harmada nem hallott az ügyről, míg az ellenzékieknek csak a negyede.

Az ügyről a frisshirek.hu-n (többek között) az alábbi írásból tájékozódhat.

A kiemelt kép forrása: a Corvinus Egyetem Facebook-oldala