2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Székesfehérvár: 16o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Népirtás zajlik Ukrajnában – figyelmeztetett a lengyel kormányfő

frisshirek.hu | 2023. január 27. - 13:55
Népirtás zajlik Ukrajnában – figyelmeztetett a lengyel kormányfő

A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.

Az MTI beszámolója szerint a lengyel miniszterelnök felidézte: hatmillióra teszik a holokauszt áldozatainak számát, egyharmaduk gyermek volt. A megyilkoltak nagy része lengyel állampolgár.

Morawiecki a lengyel nemzeti identitás, az európai és a világtörténelem részének nevezte az áldozatok emlékének ápolását.

A totalitarizmus fennállásába, az imperializmus előretörésébe való beleegyezés mindig ugyanoda torkoll: emberek millióinak drámájába

– fogalmazott.

A holokauszt áldozatai iránti tiszteletből, és a tragédiájukból levont bölcseséggel ma „keményen és közösen szembe kell szállnunk a gonosz démonokkal szemben, akik népirtást követnek el Európa keleti részén”

– olvasható a bejegyzésben.

Az auschwitz-birkenaui német náci haláltábor felszabadítása napján „szem előtt kell tartani, hogy keleten Putyin új lágereket épít” – írta Morawiecki, hozzátéve:

a szolidaritás és Ukrajna következetes támogatása biztosíthatja, hogy ne ismétlődjön meg a történelem.

Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-bejegyzésében szögezte le : a holokauszt emlékének figyelmeztetésként kell szolgálnia minden következő nemzedék számára.

Az auschwitzi emlékhelyen pénteken megkezdődtek a haláltábor felszabadításának 78. évfordulója alkalmából – Duda tiszteletbeli védnökségével – megrendezett megemlékezések. Rész vesz rajtuk mintegy 20 túlélő, a külföldi vendégek között pedig Douglas Emhoff, Kamala Harris amerikai alelnök férje is megjelent.

Ukrajna megtámadása miatt a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum felidézte: a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy 7 ezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Fotó: Facebook/Mateusz Morawiecki oldala