2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Népirtás zajlik Ukrajnában – figyelmeztetett a lengyel kormányfő

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 13:55
Népirtás zajlik Ukrajnában – figyelmeztetett a lengyel kormányfő

A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint a lengyel miniszterelnök felidézte: hatmillióra teszik a holokauszt áldozatainak számát, egyharmaduk gyermek volt. A megyilkoltak nagy része lengyel állampolgár.

Morawiecki a lengyel nemzeti identitás, az európai és a világtörténelem részének nevezte az áldozatok emlékének ápolását.

A totalitarizmus fennállásába, az imperializmus előretörésébe való beleegyezés mindig ugyanoda torkoll: emberek millióinak drámájába

– fogalmazott.

A holokauszt áldozatai iránti tiszteletből, és a tragédiájukból levont bölcseséggel ma „keményen és közösen szembe kell szállnunk a gonosz démonokkal szemben, akik népirtást követnek el Európa keleti részén”

– olvasható a bejegyzésben.

Az auschwitz-birkenaui német náci haláltábor felszabadítása napján „szem előtt kell tartani, hogy keleten Putyin új lágereket épít” – írta Morawiecki, hozzátéve:

a szolidaritás és Ukrajna következetes támogatása biztosíthatja, hogy ne ismétlődjön meg a történelem.

Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-bejegyzésében szögezte le : a holokauszt emlékének figyelmeztetésként kell szolgálnia minden következő nemzedék számára.

Az auschwitzi emlékhelyen pénteken megkezdődtek a haláltábor felszabadításának 78. évfordulója alkalmából – Duda tiszteletbeli védnökségével – megrendezett megemlékezések. Rész vesz rajtuk mintegy 20 túlélő, a külföldi vendégek között pedig Douglas Emhoff, Kamala Harris amerikai alelnök férje is megjelent.

Ukrajna megtámadása miatt a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum felidézte: a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy 7 ezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Fotó: Facebook/Mateusz Morawiecki oldala