2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Segítünk atomerőművet építeni Kazahsztánnak

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 15:21
Segítünk atomerőművet építeni Kazahsztánnak

Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy Kazahsztán új atomerőmű építését tervezi, Magyarország ehhez felajánlotta szakértői segítségét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI tudósítása szerint Varga Mihály közölte:

a Magyarország és Kazahsztán közötti éves áruforgalom meghaladja a 420 millió dollárt.

Magyarország legfőbb exportterülete Kazahsztánban a gyógyszeripar, az árbevétel ebből 94 millió dollár körül alakult. A legfőbb importtermék a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok, ezek adták a teljes behozatal mintegy 90 százalékát.

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és előkelő helyet foglal el Magyarország keleti kapcsolatainak fejlesztésében

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Emlékeztetett, hogy a legnagyobb magyar befektető Kazahsztánban a Mol, a vállalat eddig mintegy 200 millió dollárt invesztált a kazah szénhidrogén-kutatási és -termelési üzletágba, és egy földgázmezőben is részesedést szerzett.

A Mol kutatásai nyomán már idén megkezdődhet egy olyan gázmező kitermelése, amelynek készlete meghaladja a 23 millió hordó egyenértéket. Ez a Mol-csoport teljes készletének csaknem 7 százalékát teszi ki, így hozzájárul, hogy Magyarország több lábon álljon az energetikai területen

– ismertette a miniszter.

Kitért arra is, hogy a kazah piacon 1996 óta jelen van a Richter, a gyógyszeripari vállalat tavalyi üzleti forgalma megközelítette a 25 millió dollárt Kazahsztánban.

Varga Mihály úgy fogalmazott:

a magyar-kazah kapcsolatok szélesítésének újabb mérföldköve a kilenc új együttműködési megállapodás aláírása.

A hét intézményi és két vállalati megállapodás kapcsán kiemelte, hogy Kazahsztán és Magyarország egyetemei között három új csereprogram-megállapodás született.

A nukleáris energia békés célú felhasználásának terén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Kazahsztán energetikai minisztériuma között született együttműködési megállapodás.

Kazahsztán új atomerőmű építését tervezi, Magyarország ehhez felajánlotta szakértői segítségét

– ismertette Varga Mihály.

A két ország közötti együttműködési lehetőségek egyre szélesebbek, és ezt a munkát folytatni szeretnék – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Fotó: Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter (balra) és Varga Mihály pénzügyminiszter aláírja a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésének jegyzőkönyvét a tanácskozás után Budapesten, a minisztériumban 2023. január 27-én. MTI/Kovács Attila