2023.03.26., vasárnap - Irén, Írisz
Székesfehérvár: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Több százan tüntettek a szatmárnémeti kórháznál egy 15 éves lány halála miatt

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 07:45
Több százan tüntettek a szatmárnémeti kórháznál egy 15 éves lány halála miatt

Több százan tüntettek csütörtökön este Szatmárnémetiben a megyei sürgősségi kórház épülete előtt egy 15 éves lány egy héttel korábbi hirtelen halála miatt - az Agerpres román hírügynökség beszámolója szerint. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az emberek a kórház sürgősségi részlegének bejárata előtti parkban gyűltek össze, ahol gyertyákat és virágokat helyeztek el az elhunyt arcképe előtt. Ezt követően eltorlaszolták a kórházhoz vezető utat és igazságtételt követeltek. "Ki a gyilkosokkal a kórházakból!" - skandálták, és a lányt ellátó orvos lemondását követelték.

A 15 éves lány január 18-án légzési nehézségekkel jelentkezett a szatmárnémeti megyei kórház sürgősségi osztályán, de vizsgálat közben kétszer is leállt a szíve. Második alkalommal már nem tudták újjáéleszteni az orvosok.

Ştefania szülei elmondták, felfoghatatlan számukra a gyermekük halála, hiszen a saját lábán ment be a kórházba, mosolygott, viszont a szolgálatos orvos csúnyán beszélt vele, sőt odavetette neki, hogy elhízott. A szülők orvosi műhibára gyanakszanak - írta az Agrpresre hivatkozva az MTI.

A román hírügynökség szerint az orvost 2016-ban már felfüggesztették állásából, de a bíróság a javára döntött, így újra alkalmazták.

Adrian Marc, a Szatmár megyei sürgősségi kórház menedzsere közölte, hogy a múlt szerdán történt haláleset kapcsán több vizsgálat is folyik, és várják az orvosi kamara által lefolytatott eljárás eredményét is. Ekkor derül fény arra, hogy mi vezetett a lány elhalálozásához, szakszerűen látta-e el az ügyeletes orvos, vagy orvosi műhiba történt. A menedzser szerint a szóban forgó orvos ellen egyetlen panaszt nyújtottak be.

A kórház tájékoztatása szerint a lány légzési nehézségekkel jelentkezett a sürgősségi osztályon. A tünetek – gyengeség, sápadtság, tahikardia, 88 százalékos oxigénszaturáció – akut légzési distressz szindrómára utaltak. Intubálták, az orvosok az első vizsgálatok után akut tüdőödémára és tüdőembóliára gyanakodtak, így trombolízist alkalmaztak. Az orvoscsapat erőfeszítései ellenére a páciens állapota rohamosan romlott, és hirtelen szívmegállás következett be, de sikerült újraéleszteni. Mintegy 30 perccel később azonban másodszor is leállt a szíve, és már nem tudták újraéleszteni. 19 óra 10 perckor megállapították a halál beálltát - a kronikaonline.ro híradása szerint.

A Szatmár megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított büntetőeljárást a megyei kórház sürgősségi osztályán elhunyt 15 éves lány ügyében. Szerdán – egy héttel a tragikus eset után – a kórház vezetősége is belső vizsgálatba kezdett. Közölték: minden szükséges lépést megtettek, hogy különálló bizottságok orvosi jogi, szakmai és etikai szempontból is megvizsgálják az esetet.

Fotó: Digi24