2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A német kormány döntött a Leopard 1-es tankok Ukrajnába küldéséről

frisshirek.hu, 2023. február 03. - 14:15
A német kormány döntött a Leopard 1-es tankok Ukrajnába küldéséről

A berlini kormány hozzájárult Leopard 1-es tankok ipari raktárkészletekből történő leszállításához az ukrán haderő számára. A kormányzat emellett tárgyalásokat folytat Katarral 15 darab Gepard tank visszavásárlásáról, melyeket ugyancsak Kijevnek ajánlanának fel – a Süddeutsche Zeitung mai írása szerint. Mindeközben egy nagyszabású, mintegy 14-16 milliárd dollár értékű hitelcsomagot is előkészítenek Ukrajna részére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Miután a Leopardok átesnek a szükséges javításokon, azonnal útnak indulhatnak Ukrajna felé – közölték kormányzati források a délnémet lappal. A Der Spiegel információi szerint 29 tank szállítása esedékes. A Leopard 1-eseket az 1960-as években rendszeresítették a német hadseregben, ezek egy továbbfejlesztett változatai a Leopard 2-esek, melyek számos európai hadsereg harceszköz állományában jelen vannak. A Leopard 1-es tankokhoz szükséges lőszerek azonban nem állnak rendelkezésre Németországban, Brazíliából lehetne őket nagy mennyiségben beszerezni. Gondot jelent ugyanakkor, hogy Lula da Silva brazil elnök mind ez idáig nem járult hozzá a lőszerek Ukrajnába szállításához  - írja a Deutsche Welle.

A Gepardokat a tavalyi labdarúgó világbajnokság előtt vásárolta Katar Németországtól a labdarúgó stadionok biztonságának erősítése érdekében. Berlin lőszert is beszerezne Katarból a tankokhoz mivel a Gepardok mostanára már bizonyítottak az ukrajnai harcokban.

Ha továbbiakat is be tudnánk szerezni, az segítség lenne az ukrán hadsereg számára

– jelentette ki az új német honvédelmi miniszter, Boris Pistorius.

Arról már a korábbiakban döntött a német kormány, hogy a modern Leopard 2-es nehéz tankokból 14 darabot bocsájtanak az ukrán haderő rendelkezésére. 

Ukrajna szövetségesei egy 14-16 milliárd dollár értékű IMF-kölcsön nyélbe ütésén munkálkodnak Kijev számára

Kijev nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnak a Nemzetközi Valutaalapra, az IMF-re annak érdekében, hogy az mielőbb véglegesítse a mintegy 14-16 milliárd dollár értékű hitelprogramját az ukrán kormány számára – jelentette a Financial Times. Az IMF küldöttsége a tervek szerint február közepén tárgyal az ukrán delegációval.

Fotó: Leopard 1-es tank, Wikipedia