2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Egy áljogászra és társaira csapott le a TEK - videóval!

frisshirek.hu | 2023. február 10. - 11:09
Egy áljogászra és társaira csapott le a TEK - videóval!

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást - írta a hatóság közleményében.

A rendelkezésre álló adatok alapján egy Pest vármegyei 55 éves férfi

valótlanul dandártábornoknak, esetenként titkosszolgálati vezetőnek adta ki magát, de gyakran nevezte magát adó és jogi ügyekben jártas szakembernek vagy egyetemi oktatónak is.

A megalapozott gyanú szerint a férfi azt állította, hogy magas beosztású ügyészeket és más hatósági vezetőket ismer, akiken keresztül vesztegetési pénz kifizetése ellenében különböző eljárásokban tud kedvező eredményeket elérni. A férfi hivatalos személyekre alaptalanul hivatkozva ígérte büntetőügyek befolyásolását úgy, hogy a valóságban ilyen jellegű kapcsolatokkal nem rendelkezett és a folyamatban lévő eljárásokra semmiféle ráhatása nem volt.

Az áljogász hasonló cselekmények rendszeres elkövetésére rendezkedett be és évek óta ebből tartotta fenn magát.

Volt olyan személy, akivel sikeresen hitette el a férfi, hogy kapcsolatain keresztül az ellene indult komoly tárgyi súlyú bűntetőeljárásban eléri, hogy csak enyhébb, felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapjon, az ezért kért négy millió forintról pedig minden alap nélkül azt állította, hogy annak nagy részét a meg nem nevezett hivatalos személyeknek kell továbbítania. A férfi az átvett összeget megtartotta. A nyomozás során az ügyészség február 7-én

hat helyszínen végzett összehangolt eljárási cselekményeket közel 50 hivatalos személy, köztük a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség állományának részvételével.

Az ügyben eddig öt gyanúsított kihallgatása történt meg,

az ügyészség eredményesen indítványozta három személy letartóztatásának elrendelését. Az eljárás további gyanúsítottjai az 55 éves férfi bűncselekményeinek elkövetését segítették. Az ügyészség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú cselekmények megvalósításában részt vevő valamennyi személy magas büntetési tételű bűncselekményt követ el attól függetlenül, hogy a korrupciós pénzt csak felajánlja, esetleg átadja vagy átveszi, hasonlóan azokhoz, akik bármilyen módon segítik az elkövetést.