2024.04.16., kedd - Csongor
Székesfehérvár: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Budai Lóránt az irániakkal, F. Kovács Sándor a kirgizekkel épít kapcsolatot

Lukácsi Katalin | 2023. február 14. - 17:00
Budai Lóránt az irániakkal, F. Kovács Sándor a kirgizekkel épít kapcsolatot

A Magyar-Kirgiz Baráti Csoportjának elnökeként F. Kovács Sándor is részt vett Kirgizisztán képviselőivel folytatott kétoldalú tanácskozásokon.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, Budai Lóránt régi kapcsolat okán az Iráni Nagykövetség ünnepélyére volt hivatalos múlt héten. A jászok és az irániak ugyanis egymás távoli rokonaként tartják számon egymást. Ennek köszönhető, hogy a perzsa állam képviselője gyakran tiszteletét teszi a Jász Világtalálkozón, emellett Jászberény és az iráni Yazd testvérvárosa is egymásnak.

A kunok bár a jászokkal együtt érkeztek hazánkba a Tatárjárás előtt IV. Béla meghívására,

valójában egy másik népcsoport. Más - azóta elhagyott - nyelvvel és származással. Ők inkább a belső ázsiai török népek között találják meg rokonaikat. Valaha volt nyelvükhöz legközelebb a kazak, a tatár és a kirgiz nyelv áll. Ennek köszönhető az is, hogy F. Kovács Sándor, a Kunság országgyűlési képviselője az elnöke a Magyar-Kirgiz Baráti Csoportjának.

A frisshirek.hu-n beszámoltunk arról, hogy a mai napon Orbán Viktor fogadta Szadir Zsaparovot, a kirgiz államfőt, de a belső ázsiai ország vezetője már tegnap este hazánkba látogatott. Kövér László házelnök vezette körbe az Országházban, és társaságában F. Kovács Sándor is részt vett a két ország közötti hivatalos egyeztetéseken.

A találkozón a két ország együttműködésének szorosabbra fűzéséről tárgyaltunk, úgy gazdasági és kulturális, mint politikai értelemben. Az évről évre bővülő együttműködés a több mint tíz évvel ezelőtt meghirdetett "Keleti nyitás" nélkül elképzelhetetlen lenne

- számolt be a találkozóról Facebook-oldalán az országgyűlési képviselő, aki ma arról is hírt adott, hogy a tegnapi napon Szijjártó Péter külügyminiszterrel közösen vett részt Kirgizisztán képviselőivel rendezett közös vacsorán.

A kiemelt kép forrása: F. Kovács Sándor Facebook-oldala