2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Boldoggá avatnak egy lengyel hétgyermekes zsidómentő családot

frisshirek.hu, 2023. február 15. - 06:50
Boldoggá avatnak egy lengyel hétgyermekes zsidómentő családot

Boldoggá avatják szeptember 10-én a délkelet-lengyelországi Markowában a hétgyermekes Ulma családot, amelyet a németek 1944-ben zsidók bújtatása miatt meggyilkoltak - ismertette kedden Ferenc pápa döntését a przemysli székhelyű főegyházmegye.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ez az első eset az egyház történetében, hogy egy egész családot, beleértve egy meg nem született gyermeket is boldoggá avatnak.

A przemysli főegyházmegye közleménye szerint Ferenc pápát az ünnepségen Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja élén álló prefektus fogja képviselni. Az Ulma házaspár, Józef és Wiktoria,

három zsidó család nyolc tagját rejtegetette egyszobás markowai faháza padlásán,

vélhetően 1942 végétől. 1944. március 24-én öt német fegyveres és az úgynevezett kék rendőrség, a háború előtti lengyel rendőrség soraiból a német megszállók által toborzott szervezet néhány tagja behatolt Ulmáék házába.

Eilert Dieken német hadnagy parancsára meggyilkolták a padláson talált nyolc zsidót, majd a hétgyermekes Ulma családot is.

A legidősebb gyermek 8 éves volt, a legkisebbet Wiktoria a kivégzés pillanatában hozta világra. Dieken a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) megállapításai szerint a háborút követően a Német Szövetségi Köztársaság rendőrségében folytatta pályáját, és a múlt század 60-as éveiben bekövetkezett haláláig nem került bíróság elé.

Ulmáék boldoggá avatási eljárását a Vatikán 2003-ban indította el. Ferenc pápa decemberben hagyta jóvá a család vértanúságáról szóló dekrétumot.

Az Ulma házaspárt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1995-ben post mortem a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A család markowai házában 2016-ban megnyitották a második világháborús zsidómentő lengyelek múzeumát.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Pawel Supernak, rajta: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök koszorúz az egykori zsidómentő Ulma család múzeumában a dél-lengyelországi Markowában 2018. február 2-án.