2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 8o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics ajánlata Brüsszelnek: maradhassanak a polgármesterek és a képviselők az egyetemi kuratóriumokban

frisshirek.hu | 2023. február 22. - 09:23
Navracsics ajánlata Brüsszelnek: maradhassanak a polgármesterek és a képviselők az egyetemi kuratóriumokban

A magyar kormány kompromisszumos csomagja már Brüsszelben van – nyilatkozta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter a HírTV-nek, akinek reményei szerint nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz. Kiemelte azt is: a korábbi ígéretei a bizottságnak arról szóltak, hogy akár már idén április-májusban döntés születhet arról, hogy ténylegesen megérkeznek-e az európai uniós források Magyarországnak.

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormány három napos stratégiai ülésén megvitatta az uniós helyzetet is, szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel. Szavai szerint a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit - írta meg a Frisshirek.hu a kormányinfó összefoglalójában.

HA AZONBAN MÓDOSÍTANI KELL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KÉRÉSÉRE, NYITOTT A KORMÁNY ARRA IS, HOGY MEGVÁLTOZTASSÁK A SZABÁLYOKAT, ÉS HATÁROZOTT IDEIG SZÓLJON A A KURATÓRIUMI TAGOK MANDÁTUMA.

A 24.hu szúrta ki Navracsics nyilatkozatát, melyben elmondta:

"Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan hat- és még egyszer újraválasztható hatéves időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként."

Majd hozzátette,

"én abban bízom, hogy ha tartják ezt a korábbi ígéretüket, akkor a nyáron már kaphatunk uniós forrásokat."

Ez azt jelenti, hogy a helyettes államtitkároknak, parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk a jól fizető kuratóriumi tisztségükről.

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala