2023.06.04., vasárnap - Bulcsú
Székesfehérvár: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin Varsóban próbálja helyreállítani a lengyel-magyar barátságot

frisshirek.hu, 2023. február 22. - 15:31
Novák Katalin Varsóban próbálja helyreállítani a lengyel-magyar barátságot

Megerősítette a lengyel-magyar barátság fontosságát Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, akik szerdán a varsói Lazienki Palotában találkoztak a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozója előtt. A magyar államfő a találkozón a lengyel-magyar barátságot öröknek nevezte, a lengyel kormányfő pedig hangot adott örömének, hogy a jelek szerint Magyarország megérti a közeljövőben ránk váró fenyegetést.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel-magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel-magyar barátság örökké tart

- hangsúlyozta szerdai Facebook-bejegyzésében Novák Katalin. A találkozón Mateusz Morawiecki elmondta, hogy Európának a háború mellett gazdasági kihívásokkal is szembe kell néznie. Hozzátette, hogy a magyar köztársasági elnökkel az orosz-ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszéltek. Mint mondta,

örülök, hogy magyar barátaink megértik a közeljövőben ránk váró fenyegetések nagyságát.

Fel kell készülni a hosszú évekig tartó védelemre az orosz fenyegetéssel szemben, ami gazdasági kihívásokkal is jár az európai országok számára - folytatta nyilatkozatát a lengyel kormányfő.

Helyénvaló, hogy önökkel, magyar barátainkkal, éppen ezeket a témákat vitathatjuk meg

- húzta alá nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, amelyről az MTI számolt be. A magyar köztársasági elnök szerdán találkozott Konrad Krajewski lengyel bíborossal, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét. Novák Katalin ezt követően a B9 csúcstalálkozón szólal fel, amelyen Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz.

A kiemelt kép forrása: MTI / Bruzák Noémi