2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Mammák a Fejér égen

NKSZ, 2023. február 25. - 16:00
Mammák a Fejér égen

A legfurcsább alakú felhők csoportjába tartozik a mamma, vagy mammatus. Az időjósok szerint, ha ilyet látunk az égen, miután már kicsodálkoztuk magunkat, keressünk valamilyen fedett helyet, mert esős időt jelzeznek az égi mellek. 

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A mamma vagy mammatus egy ritka felhőképződmény, amely a cumulonimbus felhő lehetséges velejárója. Olyan felhődudorokból áll (a latin ,,mamma”, = mell szóból), amelyek a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A mammatus mindig az esős idő előjele, ha ilyet látunk jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, mert általában erős viharokat jelez - legalábbis ezt írja róla az Érdekes világ. 

Azt pedig, hogy megjelent Fejér vármegye egén is az Időképtől tudjuk, ahová több mamma felhőről készült képet is beküldtek vármegyénkből. Így Székesfehérvár, Pákoz, Lovasberény egén is lőhettek mammát ábrázoló képződményeket a felhővadászok.

mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat.

A Kárpát-medencében nem valószínű, hogy tornádót jelezne, de azt már biztosra vehetjük, hogy megérkezett hazánkba a hidegfront, amely sokfelé szeles, záporos időt okoz. Ennek az időnek a velejárójaként a magasba törő gomolyfelhők a felszín irányába is elkeztek gomolyos formát ölteni, és ilyenkor látványos felhőformák jelennek meg az égen. A mammatus meglehetősen vonzó és látványos, különösen napnyugtakor, amikor a vöröses nap megvilágítja és szembeállítja a dudorok/zsákok/mellek minden görbéjét.

Fotó: Pixabay