2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 4o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Szekszárd három borászata is ott lesz a Cifra Borsétán Kecskeméten

frisshirek.hu | 2023. március 01. - 09:50
Szekszárd három borászata is ott lesz a Cifra Borsétán Kecskeméten

Második alkalommal rendezik meg március végén Kecskeméten a Cifra Borsétát. A szekszárdi borászok és pincészetek is képviseltetik magukat és Tolna vármegyét, a Schieber Borászat, a Vesztergombi Pincészet  és a Mészáros Borház nedűit is megkóstolhatják az odalátogatók. Az eseményt a Kecskeméti Katona József Múzeumban tartják meg, a Borsétára megváltott jegyekkel az időszaki kiállítást is megnézhetik a látogatók -  akár egy pohár borral a kezükben.

Mintegy 30 borász, 120 féle bor, pezsgősarok, gasztronómiai kiállítók és tematikus mesterkurzusok is várják az érdeklődőket a második Cifra Borsétán március végén Kecskeméten - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

A szervezők kiemelték: az ország szinte minden borvidékéről érkeznek majd borászok, hogy személyesen mutassák be boraikat a helyi közönségnek. A borászok és a gasztronómiai kiállítók mellett külön pezsgőbár is helyet kap. Ezen felül az idei eseményen tematikus mesterkurzusokat is tartanak, ahol szűk körben hallgathatnak vezetett beszélgetéseket az érdeklődők, és ezek mentén különleges tételeket is kóstolhatnak.

A március 25-i Cifra Borsétán ott lesznek a szekszárdi borvidék pincészetei is. Egyiket, a Schieber Pincészetet az alábbi módon mutatják be a szervezők:

A hely kötelez. Szekszárdon, a Kadarka utca 100-ban nyilvánvalóan borászatnak kell működnie. Az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra, hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói.

Ott viszont annál inkább mindenki a Baranya-völgy szerelmese. Schieberéknek 23 hektár szőlőjük van Baranya-völgyben, övék itt a legnagyobb terület, melynek borai már sok helyen bizonyítottak.

A szintén szekszárdi Vesztergombi pincészet is helyet kap a Cifra Borsétán. Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, öregedő és megújuló családjai. A Vesztergombiké is ilyen, életük szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. Az a családi címer, amit a címkéiken is használnak, az 1700-as évek elejéről származik.

Szekszárd első hegybíróját is Vesztergombi Györgynek hívták, ami abban az időben a magas szakmai elismertség mellett a széleskörű társadalmi elismertséget is jelentette.

De Kecskeméthez is van kötődésük: Vesztergombi Ferenc itt végezte el a borászati főiskolát, mielőtt 1991-ben megalapította családi vállalkozását, és 1993-ban az Év Borászának választották.

És ha Szekszárd, akkor nem hiányozhat egy újabb ikonikus pincészet kiállítóik listájáról. Apáról fiúra szálló évszázados hagyományokból, borásztradíciókból a Mészáros Borháznál sincs hiány, és Mészáros Pálék egy gyönyörű, több mint 250 éves borospincét is fel tudnak mutatni Szekszárd belvárosában. Akinek volt már szerencséje megkóstolni Grand Antiqua vörösboruk egyikét, sosem felejti - írják a Borséta szervezői.

Az eseményt a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén rendezik meg. A közlemény idézi Szabóné Bognár Anikó múzeumigazgató-helyettest, aki szerint a Cifra Borséta központi terét, a Pávás termet már több mint 100 évvel ezelőtt közösségi rendezvények színterének álmodták meg.

Mint fogalmazott, a bor megjelenése a múzeumban nem egyedi kezdeményezés, "a kultúra és a művészetek otthona szívesen nyit kaput és nyújt különleges atmoszférájú helyszínt a magyar borkultúrát bemutató és népszerűsítő programnak".

A Cifra Borsétára megváltott belépőjegyek nemcsak a korlátlan borkóstolást, hanem a Cifrapalotában éppen 40 éve működő Katona József Múzeum földszinti időszaki kiállításának látogatását is magukban foglalják. A tárlaton, amellyel az intézmény a 200 éve született Petőfi Sándorra emlékezik, a költő művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, illetve költői képeivel foglalkozó alkotásokat mutatnak be, összesen 113 alkotó 123 művét - olvasható a közleményben.

Fotó: Cifra Borséta Facebook oldala