2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Megszületett a megállapodás a bérfejlesztésről az MVM Csoportban

frisshirek.hu, 2023. március 02. - 08:55
Megszületett a megállapodás a bérfejlesztésről az MVM Csoportban

A szakszervezetek négy hónapja tárgyaltak a bérfejlesztésről, mert az elmúlt hónapok inflációja komoly pénzromlást okozott a szektorban dolgozó több mint 13 ezer munkavállalónak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A több mint 4 hónapon keresztül tartó - sokszor ellehetetlenült - tárgyalási sorozat az MVM Csoportban megállapodással zárult - tájékoztatott az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ).

A munkavállalói és a munkáltató oldal is aláírta a 2023. évre vonatkozó bérmegállapodást, valamint az MVM Igazgatósága is jóváhagyta, ezáltal január 1-től emelkednek a bérek.

A három éves (2021-2023.) bérmegállapodás kiegészítésére és a 2023. évre tervezett 3%-os alapbérfejlesztési mérték emelésére egyértelműen azért volt szükség, hogy megvédjék az inflációtól a cégcsoport több mint 13 ezer munkavállalóját.

A társaságok bérszinvonalát- és gazdasági teherbíró képességét figyelembe véve, a MVM Csoportban január 1. napjától átlagosan 65 ezer forinttal emelkednek egységes elvek szerint az alapbérek. A bérfejlesztést a február havi bérekkel március hónapban hajtja végre a munkáltató.

Az előzményeket tekintve igencsak rögös volt az út idáig. Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is több alkalommal beszámolt, Hatvani Jácint, a Szakszervezet elnöke november 16-án levélben is megkereste Orbán Viktort, rávilágítva az elakadt tárgyalásokra, elvégre az MVM Zrt. köztulajdonú státusza révén Magyarország Kormánya gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Tekintettel arra, hogy semmilyen érdemi választ nem kaptak,

készítettek egy videót, melyben a dolgozók öntudatukra ébredtek - amit azóta eltávolítottak.

Hatvani Jácint, az MVM TSZSZ és a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének (MÉSZ) elnöke korábbi kérdésünkre elmondta, hogy a munkavállalóik társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatást nyújtanak. Nem sztrájkolhatnak, nem lehet, hogy például a kórházak nem kapnak áramot. Viszont egy díszkivilágítás nem közszükséglet, ezért - még a tárgyalások folyamán - kilátásba helyezte, hogy a Parlament külső világítását lekapcsolhatják és ezzel gyakorolhatnak nyomást Magyarország Kormányára. Ez később nem valósult meg, mivel megszületett a megállapodás.

Fotó: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Facebook oldala