2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Székesfehérvári skorpió

frisshirek.hu, 2023. március 04. - 07:30
Székesfehérvári skorpió

Néhány nappal ezelőtt „találkozott” egy járókelő egy skorpióval Székesfehérváron a Horog utcában sétálás közben. Az állat már nem élt, ráadásul több darabban volt – írja a feol.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lap megkérdezte Both Zoltán vadállatbefogót vajon milyen skorpió lehetett, amikor még egy darabban és élettel teli volt. Both elmondta, valószínűleg kárpáti skorpióról lehet szó. Habár a skorpiók esetében nagyon nehéz megállapítani pontosan, hogy milyen fajba tartozik egy-egy példány, mivel számos fajnak rengeteg alfaja is van. Ami még inkább nehezíti a felismerést, hogy jelen esetben tetemet láttak, ami ráadásul több darabban is volt. 

Többször riasztottak már, hogy valahol skorpiót láttak, ami úgy eshet meg, hogy véletlenül hazahozzák magukkal az emberek a nyaralásból. Belemászik a bőröndbe vagy a ruháik, törölközőik közé, amit nem vesznek észre, majd az valahogy kikerül a környezetbe. Így a mostani esetnél sem tartom valószínűnek, hogy egy magángyűjtőtől szabadult volna el, vagy valaki kirakta volna. Ezek a fajok roppant túlélőek, akár egy évig is elélnek táplálék nélkül és alapvetően kisebb rovarokat fogyasztanak. Többnyire lépcsőházakban, résekben bujkálnak.

– mondta a vadállatbefogó. Majd hozzátette, hogy eddig egyszer volt példa arra, hogy nagyobb egyedhez riasztották, akkor egy 17 centiméteres skorpió miatt kapott bejelentést. Ez a fajta azonban jóval kisebb, a kifejlettek, is csak 30-40 milliméter hosszúságúak.

Azt is megtudták, hogy ugyan nem mindegyikhez, de a legtöbb skorpióhoz veszélyes állattartási engedély szükséges. Már, ha valaki úgy dönt, hogy skorpiót tartana az otthonában kiskedvencké.

Fotó: illusztráció/pixabay.com