2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Lecsapolják a fokozottan védett Csíkvarsai-rétet a Velencei-tó érdekében

frisshirek.hu, 2023. március 05. - 09:30
Lecsapolják a fokozottan védett Csíkvarsai-rétet a Velencei-tó érdekében

Egy védelem alatt álló mocsaras területet, a Csákvár közelében lévő Csíkvarsai-rétet is részlegesen lecsapolják, hogy a Velencei-tó vízszintjét emeljék. A területet kezelő Pro Vértes szerint az a mennyiség, amit a rétről le tudnak vezetni, akár egy nap alatt képes elpárologni, miközben a csákvári vizes élőhelyen is ugyanolyan szükség van rá - írja a telex.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A területet kezelő Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke, Viszló Levente szerint a Csíkvarsai-rét látványa is sokakat megtéveszthetett. „Láttak egy nagy vízfelületet, és azt gondolhatták, ebből rengeteget lehetne a Velencei-tóba juttatni, csak azzal nem számoltak, hogy átlagosan tízcentis a vízmélység. A Velencei-tó parti települések polgármesterei lobbiztak a vizek bevezetéséért, ami aztán felsőbb szintekről is támogatást kapott. Amennyit leeresztenek majd a rétről, az nem éri el az egy centit a Velencei-tó vízszintjén, de ennyi egy melegebb vagy szelesebb napon el is párologhat” – mondta Viszló. Véleménye szerint most csak a turizmus érdekeit nézték, akik így döntöttek, ráadásul a Velencei-tó történelme azt mutatja, hogy kisvizes időszakok után önmagától is képes a tó regenerálódni, és alacsony vízállásnál is működik a tó ökoszisztémája, ezért sem érti, hogy a Csíkvarsai-rét csekély vízmennyiségére miért van ekkora szükség.

A rét zsilipjét csütörtökön emelte ki egy traktor, és azóta a Császár-vízen keresztül már a Zámolyi- és Pátkai-tározókba folyik a víz.

Viszló azt mondta, a rétre már megérkeztek az első költöző vízimadarak, elkezdődött a kétéltűek szaporodási időszaka is, így maga az időzítés sem jó, hiszen éppen abban az időszakban vagyunk, amikor a vízimadarak visszatérnek és költeni kezdenek. Tehát a Csíkvarsai-réten is azon élőlénycsoportok és fajok érdekei sérülnek, amelyek a Velencei-tónál vannak.

Viszló arról tájékoztatott, hogy a Pro Vértes tulajdonában álló vizet nem engedik le, csak a vízjogi engedélyben foglalt bevezetett időarányos részét eresztik le.

Az ügyben március 3-án, pénteken újabb közleményt adott ki a Pro Vértes, mert korábbi tájékoztatásukhoz a legkülönbözőbb vélemények, még a település polgármesterét és a hatóságokat is támadó megjegyezések érkeztek. 

Azt is kiemelték, hogy a hatósági eljárásban nem a teljes vízkészlet leeresztéséről történt intézkedés. „Nagyon fontos számunkra és az általunk képviselt ügy számára is az a rendkívül széleskörű támogató megnyilvánulás, melyet tapasztalunk, azonban kérünk mindenkit, hogy ezt a Vértesi Natúrpark és a Pro Vértes által képviselt szellemiségben valamiért, nem pedig valakik ellen tegyék!” – hívták fel a figyelmet.

Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány elnöke nyílt levelét ITT lehet elolvasni.

Fotó: Pro Vértes Facebook-oldala