2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Székesfehérvár: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Siker! Magyar arany a jégmászó ifjúsági világbajnokságon

NKSZ | 2023. március 04. - 15:15
Siker! Magyar arany a jégmászó ifjúsági világbajnokságon

A miskolci Seregi Ernő Róbert gyorsasági mászásban aranyérmet, nehézségi mászásban ezüstérmet szerzett a finnországi Ouluban rendezett jégmászó ifjúsági világbajnokságon. A fiatal sportoló teljesítményét a sikeres expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd is elismerte.

Fantasztikus sikert ért el a 19 éves miskolci Seregi Ernő Róbert a finnországi Ouluban rendezett UIAA Ifjúsági Jégmászó Világbajnokságon. A magyar sportoló gyorsasági mászásban aranyérmet, nehézségi mászásban ezüstérmet szerzett, amellyel az összetett versenyben is a második helyet szerezte meg. Ernő két évvel ezelőtt már azzal történelmet írt, hogy első magyarként részt vett a felnőtt világkupa-sorozatban, most pedig ő az első, aki junior világbajnoki címet szerzett – számolt be az eredményről a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) a frisshirek.hu-nak küldött közleményében.

Az idei téli szezonban már három magyar versenyző képviselte hazánkat a nemzetközi jégmászó versenyeken. A budapesti testvérpár, a 17 éves Karminás Zsombor Mór és a 19 éves Karminás Bence Regő idén először csatlakozott a miskolci Seregi Ernő Róberthez. Az oului ifjúsági világbajnokságra is együtt jutottak ki, de a versenyen bokasérülése miatt Zsombor nem tudott elindulni. Bence csak a nehézségi versenyszámban indult, ahol negyedik lett – olvasható a közleményben.

Suhajda Szilárd, hazánk egyik legeredményesebb magashegyi expedíciós hegymászója, aki első magyarként pótlólagos oxigén nélkül mászta meg a 8611 méter magas K2-t, tavaly pedig szintén palack nélkül a 8516 méteres Lhocét, pici kora óta ismeri Ernőt, és maximális elismeréssel gratulált a közösségi oldalán.

<//p>

Büszkén mondhatom, hogy az egyik legnagyobb ifjú tehetség pályafutását volt szerencsém a "kezdetektől" látni – igaz, már két és fél évesen is a hámori sziklákon mászott és hol voltam én még akkor? Sehol! Amikor ezt a fiút mászni látom - valójában ma is így érzem –, ezek a magasságok számomra elérhetetlennek tűnnek. Ez csakugyan egy olyan szintű tudás, amit csakis ennyi év tanulásával és mindennapi munkájával – és nevelésével – lehet megszerezni: ha a támogató családi háttérre, a hámori mászóközösség szakmaiságára és húzóerejére, és a szó szerint mindennapi edzésmunkára gondolok, akkor csak idő kérdése volt, hogy előbb-utóbb egy világversenyen láthatjuk viszont fiatal barátunk nevét

 – olvasható az MHSSZ közleményében Suhajda Szilárd véleménye.

Mi is az a jégmászás?

Az első ismert jégmászó versenyt 1912-ben rendezték, a Mont Blanc Brenva-gleccserén, az olaszországi Courmayeurben, igazán komoly lendületet azonban csak az 1990-es évek végén vettek. A hóval-jéggel borított hegyoldalak megmászásához használt technikákat alkalmazzák a versenyeken is, amelyeket leginkább két versenyszámban, a nehézségiben és a gyorsaságiban lehet tetten érni.

Nehézségi jégmászás

A nehézségi jégmászásnál mesterségesen kialakított műfalakon, kötélbiztosítással, elölmászásban teljesítik a mászók a versenyutat, a nehézségi fal 15-18 méter magas, mindig van benne áthajló, illetve plafon rész is. Ezek teljesítése komoly koordinációs képességet és fizikai erőt kíván. A versenyzők olykor egészen kitekeredve másznak, lábukat a karjukon átvetve, 4-est formázva, ez az ún. “figure four”. Ezt nagyon gyakran látni, leginkább áthajló szakaszon vagy plafonon, amikor nincs jó lépés.

Bár alapvetően végig jégmászásról beszélünk, mivel műfalon és nem jégen másznak, ezért gyakorlatilag egyfajta drytoolingról beszélünk. Ez a mászásnak az a válfaja, amikor jégmászó eszközökkel “száraz” felületet (pl. jégmentes sziklát) másznak.

Gyorsasági jégmászás

Itt egy dolog számít: ki milyen gyorsan tud felrohanni a 15 méter magas jégfalon. Ezt már valódi jégen művelik, amelyet azonban egy vázszerkezetre vizet folyatva mesterségesen állítanak elő. A mászó itt is kötélbiztosítással mászik, de nem elölmászásban, hanem felső biztosítással. A jégszerszám egészen speciális, “húskampónak” hívják a szakzsargonban, amelyet szinte nem is beüt a mászó a jégbe, hanem inkább csak akaszt. A sportmászás gyorsasági versenyszámához hasonlóan itt is egyszerre ketten másznak egymás ellett, így még izgalmasabb látványt nyújt a párok küzdelme.

 

Azoknak, akik esetleg nem láttak még jégmászó versenyt, íme egy rövid klip, hogy könnyebb legyen elképzelni:

Fotók: Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség