2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Nádasdladányban

frisshirek.hu, 2023. március 12. - 08:00
Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Nádasdladányban

Három, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Fejér vármegyei Nádasdladány településen - közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság a Facebook-oldalán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Azt írták, a település katolikus temetőjében a második világháború hadműveletei alatt és után több hősi halált halt magyar katonát is eltemettek. Az elmúlt évtizedek viharait csak Koronczai János honvéd síremléke vészelte át, amelynek környezetében a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett feltárást, saját katonáikat keresve. A munka során jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg, amiről tájékoztatták a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóságot.

Az igazgatóság munkatársai február 28-án végeztek feltárást Nádasdladányban. Az első maradvány mintegy 1,2 méteres mélységből került elő. A sírban a maradványok mellett megtalálták a 36M azonossági jegytokot, ami ugyan sérült volt, mégis elég információt tartalmazott az azonosításhoz. A szakemberek Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

Marton József tartalékos honvéd mellett újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, akinél szintén megtalálható volt azonossági jegytokja. Bár a jegytok az előzőnél sokkal rosszabb állapotban volt, segítségével Koronczai János honvédként azonosították a szakemberek a maradványokat.
Előkerült egy harmadik magyar katona földi maradványa is, a korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva. A katona mellől előkerült egy Magyar Bronz Vitézségi Érme, amely alapján a későbbiekben nagy eséllyel megállapítható lesz a személyazonossága - írták.

Az exhumált három magyar katona földi maradványait Budapestre szállították. A magyar katonákat Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni, foglalta össze az MTI.

Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság Facebook-oldala