2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Alakítsátok ti a történelmet!

frisshirek.hu, 2023. március 13. - 12:21
Alakítsátok ti a történelmet!

"Alakítsátok Ti a történelmet!" mottóval rendezték meg az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) regionális döntőjét a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. A fiatalok az amerikai történelem egyik legjelentősebb eseményét, a bostoni teadélutánt játszották újra, beleképzelve magukat a híres döntéshozók helyzetébe. Az áprilisi fővárosi döntőbe négy csapat jutott tovább.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az OKPV egy történelmi problémamegoldó verseny, amelyet egyetemisták szerveznek. A résztvevők híres történelmi eseményeket, szituációkat gondolhatnak újra, forradalmi ötletekkel mutathatják meg, hogy ők hogyan alakították volna a történelmet. Célja a diákok körében az esetmegoldás módszertanának átadása, a kritikus gondolkodás fejlesztése. Sokkal több, mint egy történelmi verseny, hiszen a résztvevők számot adnak a prezentációs készségükről, kreatív gondolkodásukról és arról, hogyan miként tudnak csapatban dolgozni.

A MCC Székesfehérvári Képzési Központja harmadszor adott otthont a területi döntőnek, amelyen a közép-dunántúli régióból, Fejér és Veszprém vármegyéből érkezett 12 háromfős csapat vett részt. A diákok a hét elején megkapták a feladatot:

az amerikai történelem egyik meghatározó eseményét, az 1773. december 16-i bostoni teadélutánt gondolták újra. Ez az eseménysorozat volt a közvetlen előzménye az amerikai függetlenségi háború kitörésének.

A diákok az előadásuk során beleképzelték magukat a nagy történelmi személyek helyzetébe, és hoztak képzeletbeli döntéseket úgy, ahogy ők jónak látták. A diákokat történészekből és történelemtanárokból álló zsűri értékelte és négy csapatot juttatott tovább az áprilisban Budapesten zajló döntőbe - számolt be az okkfehervar.hu.

Fotó: okkfehervar.hu