2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Szabadságmenet vonult fel az Andrássy úton, az Erzsébet térnél tüntetnek

frisshirek.hu, 2023. március 15. - 19:19
Szabadságmenet vonult fel az Andrássy úton, az Erzsébet térnél tüntetnek

„Szabadságmenet” indult fél négykor a Hősök teréről, a résztvevők végigvonultak az Andrássy úton, öt órától pedig beszédek hangoztak el: felszólalt mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor lelkész és a pedagógusok tiltakozásának egyik aktív résztvevője, Törley Katalin. A demonstráció szervezői között van a Civil Bázis, a Pedagógusok Szakszervezete és az ADOM Diákmozgalom. A jórészt fiatalokból álló, néhány ezres tömeg egy 48 méter hosszú magyar zászlóval indult el az Andrássy úton, fél 5 után érkeztek a Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadhoz – írta a hvg.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A menet megindulását megelőzően Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke és Bozai Ákos, a mozgalom szóvivője azt hangsúlyozta, hogy szeretőbb és őszintébb országért küzdenek az egyre illiberálisabb demokráciában.

Kifogásolták, hogy a kormányzat bűnbakként állítja be a pedagógusokat, ám - mint mondták-, a belügyminiszter, az oktatásért felelős államtitkár és a politikusok tehetnek a kialakult helyzetről.


A mai nap szóljon az összetartásról és az összetartozásról

- hangoztatták a szónokok.

Ezt megelőzően Pankotai Lili gimnazista és Horváth Kristóf színész, egy-egy, a kormányzatot és a politikai berendezkedést bíráló slam poetryt adott elő.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és európai uniós, illetve a tüntetések jelképévé vált kockásingmintás zászlókat lobogtattak, továbbá a "szabad ország, szabad oktatás", a "nincs tanár, nincs jövő" rigmusokat skandálták és Kossuth-nótát énekeltek.

A magasba tartott molinókon a többi között "A sztrájk alapjog" és a "Felelős oktatási minisztériumot!" feliratok szerepeltek, tudósított az MTI.

Iványi Gábor: Nem volt elég 175 év ahhoz, hogy a 12 pont kívánságai megvalósuljanak

Molnár Piroska színművész Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét szavalta el, majd Iványi Gábor lelkész beszélt a 12 pontról.

„Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését?” – tette fel a kérdést. „Igen!” – vágta rá a közönség.

„Elég volt-e a 175 év ahhoz, hogy ez az óhaj, ez a kívánság megvalósuljon?”

– kérdezte Iványi, majd válaszolt rá, hogy szerinte nem. Egy példát is felemlegetett, hogy az egyetlen ellenzéki lapban hamis propaganda kell hogy megjelenjen, hogy életben maradjon a lap. A lelkész szerint restek voltak, nem tudtak áldozatokat hozni, hogy ezek a szent dolgok megvalósuljanak.

Baranyi Krisztina: Amíg harcolunk a zsarnokság ellen, addig vagyunk szabadok

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Pikó András, Józsefváros polgármestere együtt lépett a színpadra. Baranyi arról beszélt, amikor pár héttel ezelőtt vendégül látott bucsai diákokat, akkor azt akarta megmutatni, van még szolidaritás a magyarokban. Szerinte ezt nem tudta volna könnyen megtenni, ha nem lenne független politikus. Szerinte függetlenként könnyebben megteheti, hogy ragaszkodik az elveihez.

Pikó András: A jogfosztás csendes ellenforradalmában telnek a mindennapjaink

A márciusi ifjúak azt követelték, hogy a politika a közjót szolgálja. Ma ott tartunk, hogy újra ezt kell követelnünk – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere.

„A politika ma nem a közjót, hanem egy szűk csoport érdekeit szolgálja.”

Piki kiemelte, ma „Bárkire rátehetik a bélyeget, és kipöckölhetik a nemzetből”, ehhez elég annyi, hogy kiálljon olyan közszolgáltatásokért, amelyek a nemzet megmaradását szolgálják: a közoktatásért és a közegészségügyért.

Törley Katalin: Tüntetünk, szervezünk, folytatjuk

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára a lányával lépett színpadra. Törley hangsúlyozta, „tüntetünk, szervezünk, folytatjuk”.

Ezután egy perces csendességet tartottak az ukrajnai háború áldozataira emlékezve, majd Dés László és Wunderlich József a Mi vagyunk a grund című dalt énekelték a Pál utcai fiúk musicalből, amely gyakran elhangzott korábban az oktatás érdekében rendezett tiltakozásokon.

Egységes Diákfront: Egy éve tüntetünk, és még csak ránk sem hederítettek

„Egy éve tüntetünk, és még csak ránk sem hederítettek” – mondta beszédében egy diák, Pirint Gergő az Egységes Diákfronttól. A diák szerint „milyen ország az, ahol félnünk kell attól, mit mondunk, mert fű alatt szankcionálhatnak bennünket? Mi, diákok, ebből nem kérünk. Egyenlőséget és szabadságot akarunk”, hangsúlyozta.

Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke megköszönte több annak a több mint száz szervezetnek, akik a két napos Civil Sugárút rendezvényen kitelepültek a Hősök terére.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd