2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Fertőtlenítőszer sóoldat helyett - műtét után meghalt a beteg

Sztipán Orsolya, 2023. március 24. - 08:35
Fertőtlenítőszer sóoldat helyett - műtét után meghalt a beteg

A műtősegédek csak nagy kiszerelésben találtak fertőtlenítőszert a raktárban, ezért átöntötték a folyadékot egy korábban sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe. A szakorvos tudott az incidensről, de nem tájékoztatta a főorvost, a beteg pedig végül elhunyt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Három ember ellen emelt vádat a Szigetvári Járási Ügyészség, akik közül egyikük szakorvos, a másik kettő műtősegéd beosztásban dolgozott a kórházban - számolt be róla többek között a Telex is.

A vád szerint 2020 májusában az egyik nőgyógyászati műtét előtt a műtősegédek fertőtlenítőszert vittek a műtőbe a helyiség takarítására előkészülve. Mivel azonban csak öt literes kiszerelésben találtak a raktárban, ezért

átöntötték egy kisebb üvegbe, amelyben előtte, a rajta lévő felülcímkézés szerint sóoldat volt.

Miután a sóoldatos üvegbe átkerült a fertőtlenítőszer, letették azt a műtő előterében lévő asztalra, oda, ahol a műtéti eszközöket is előkészítik az egészségügyi szakemberek.

A továbbiakban a sóoldatos üvegcséről megfeledkeztek

a vádlott műtőssegédek, így az egészen másnapig ott maradt, amikor a nőgyógyászati műtétre sor került. Az operáció alatt a sóoldatos feliratú, de valójában már fertőtlenítőszert tartalmazó üveg tartalmát használták a műtősök.

A beavatkozás után az egyik műtősnőnek feltűnt, hogy furcsa szaga van a sóoldatnak, és jelezte a szakorvosnak. Ekkor jutott eszébe az egyik műtősegédnek, hogy ők a kollégájával felcserélték a két folyadékot.

Ezt azonnal meg is mondták a műtő orvosnak, aki azonban nem szólt a főorvosnak, hanem hallgatott a hatalmas hibáról.

A nőgyógyászati műtéten átesett beteg másnapra rosszul lett. A szakorvos azonban továbbra sem szólt a felettesének, hanem még egy műtétet végzett el a betegen,

aki a műtétek után meghalt.

A beteg halálához hármójuk együttes viselkedése vezetett: a szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése, aki a beteg életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette, és a túlélés esélyeit jelentős mértékben rontotta, valamint a műtősegédek foglalkozási szabályok megsértése.

A szakorvos szabályszegő magatartása és a beteg halála közötti közvetlen, okozati összefüggése nem igazolható. Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat ellene az ügyészség. A két műtőssegédek ellen a vád: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com