2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Székesfehérvár: 17o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hűséges gólyapár Dömösön: Szofi hatodszorra tért vissza sérült párjához

frisshirek.hu | 2023. március 24. - 19:30
Hűséges gólyapár Dömösön: Szofi hatodszorra tért vissza sérült párjához

2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője a Macus nevet adta.
Rehabilitációja után a gólya nem vonult el telelni, mert sérülése maradandónak bizonyult: azóta sem tud repülni - írja a Sokszínű Vidék.

Márton András, a BirdMania mentőközpont tulajdonosa 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak abban a reményben, hátha “beköltözik hozzá egy menyecske”. Kívánsága teljesült: még akkor áprilisban megérkezett a tojó, Szofi, aki négy fiókának is életet adott e csodás szerelem után. s csodát: az év áprilisának közepén érkezett is a tojó, akit Szofinak keresztelt a madármentő. Abban az évben négy fiókát hozott a gólyaszerelem.

Szofi azóta bár minden év nyár végén elrepül Afikába, de hűségesen visszatér párjához tavasszal, Macushoz, aki már nagy-nagy izgalommal és örömmel várja őt a dömösi kertben.

Szofi 2022-ig ötször érkezett vissza párjához, idén március 23-án délután 4 órakor pedig immár hatodszor landolt hosszú vándorútja után a dömösi fészekben - írja a lap, aki kiszúrta Márton András örömhírét a Facebook-oldalán.

Az idei évben érkezett meg legkorábban Szofi, eddig március 30. volt a legkorábbi időpont, de volt, hogy csak április 7-én érkezett meg tavaly. 

A gólyapár eddig 22 fiókát nevelt fel.