2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Popzenei egyetem jöhet létre Budapesten

frisshirek.hu, 2023. március 24. - 19:00
Popzenei egyetem jöhet létre Budapesten

A napokban, Demeter Szilárd kezdeményezésére megalakult a Petőfi Zenei Tanács, amely egyik tagja a Bikini együttes alapítója, Németh Alajos, aki a Magyar Narancsnak elmondta, az alakuló ülésen felmerült egy olyan akkreditált egyetem létrehozása, amely popzenei zeneművészeti felsőoktatási képzést nyújtana.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Már a neve is megvan az intézménynek, a nemrég elhunyt zeneszerző-basszusgitárosról, Póka Egonról neveznék el, aki többek közt a Hobo Blues Band tagja is volt. És nevéhez köthető a Kőbányai Zenei Stúdió elindítása, ami meg is maradna a tervek szerint szakközépiskolának, és afölött lenne majd az egyetem.

A lap kíváncsi volt, hogy ez vajon akkreditált felsőoktatási képzést jelentene-e, amire ezt válaszolta:

Hogyne. Nem egy zsebből kirántott, hanem valós felsőoktatási intézmény lesz. Végre egy popzeneoktatási intézmény.

Németh elmondta, hogy a tanács első ülésén kétórás fejtágítást kaptak. „Szilárd felvázolta nekünk, hogy mi az elképzelése. Kész tényekkel teli csomagot nyitott ki. Rengeteg arca van a zenei tanácsnak, illetve a felé benyújtott csomagnak. Például a Hajógyár, ami egy online felület, de szóba került a művelődési házak újragondolása, illetve a Petőfi Rádió és a Petőfi TV is.” Hozzátette, a műsorvezetők nyolcvan százalékának ugyanez a véleménye. 

A nagy visszhangott kiváltott cenzúrázással kapcsolatban is kérdezték, mint azt tették a Beton.Hofi egyik dalával, ahol nemes egyszerűséggel a miniszterelnökről elhangzó részt kivágták, így vélekedett:

 „Ki ezt szidja, ki azt."

Fotó: MTI/Soós Lajos