2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját

frisshirek.hu, 2023. március 24. - 18:30
Törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját

Törölték a Pesti Srácok csatornáját, a PS TV-t a YouTube-ról, írja a Media1 a kormánypárti lapra hivatkozva. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi 70 ezer körül mozogtak – de volt olyan nap az elmúlt két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

2022 nyarán, a Pesti TV megszűnése után fogott komolyabb tartalomgyártásba a csatorna, itt folytathatta a műsorkészítést a legtöbb alkotó és műsorvezető. Emlékezetes baklövésük, amikor egy vlogger úgy mutatott be egy szíriai videót úgy, mintha az Ukrajnában készült volna – az eset miatt később a Pesti Srácok főszerkesztője kért elnézést.

A lap arról ír, hogy a YouTube Jeszenszky Zsolt műsorának két adása miatt adott először, majd másodjára is figyelmeztetést a PS TV-nek. 2021 decemberében sugározta a Pesti TV azt az elvileg karácsonyi témájú műsorát, amelyben a műsorvezető és beszélgetőpartnerei a transznemű emberek méltóságát és nemi identitását tagadó megjegyzéseket tettek, írta meg a Frisshirek.hu is. A Pesti TV dehumanizáló, a transz emberek méltóságát porba tipró műsora miatt a Háttér Társaság a Médiatanácshoz fordult. A hatóság elmarasztalta a Pesti TV-t és 400 000 forint bírság megfizetésére kötelezte. Hogy mi volt a harmadik szabálysértés, arról a Media1-nek sincs tudomása, ami miatt végülis a YouTube meghozta a döntését, és törölte a csatorna teljes tartalmát. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Pesti Srácok összetűzésbe került a YouTube szabályaival: 2020 elején azért törölték kétszer is a kormánypárti lap videócsatornáját a platformról, mert illusztrációként felhasználtak egy filmrészletet egy pedofil pornófilmből - szemlézte a hírt a telex.hu.

Jeszenszky Zsoltnak, a hobbista véleményét kifejtette persze Facebook-oldalán: 

"Akik akár cenzúrát, akár "tényellenőrzést" működtetnek, azok önmagukat feljebbvalónak érzik. Azt gondolják, nem csak joguk van eldönteni, milyen hírek, információk jutnak el hozzád, de azt is, hogy te mit gondolj ezekről. És önhitt nárcisztikus felsőbbrendűségükben meg is vannak győződve nem csak arról, hogy ők mindent jobban tudnak, mindenhez jobban értenek, de arról is, hogy ők jobb emberek. Hogy a bölcsek köve mellett a morál mércéjét is birtokolják.
Na, ezek a legveszélyesebb emberek a világon. A google és a facebook teljhatalmú uraitól kezdve a mindezt kistérségi verzióban űző feljelentgetőkig, pitiáner mószerolókig; a Vágó Istvánokig és Daniel Freund-okig."