2023.05.29., hétfő - Magdolna
Székesfehérvár: 12o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Közös lámpaoltás, egyéni vállalások a Föld órájában

Sztipán Orsolya, 2023. március 25. - 10:00
Közös lámpaoltás, egyéni vállalások a Föld órájában

Adjunk egy órát a Földnek, amikor csak rá figyelünk! Március 25-én este a világ nagy városaiban lekapcsolják a lámpákat hatvan percre, és nem használják az elektromossággal működő eszközöket sem. A mozgalomhoz évről évre többen csatlakoznak.

Idén, a Föld órájában foglaljuk el magunkat olyan tevékenységgel, amely szintén kapcsolódik ehhez a célhoz és hangulathoz!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Rohanó világunkban jólesik, ha sikerült egyetlen órát is szánni magunkra, amit a szleng „me time”-nak, azaz „énidő”-nek nevez. Amikor csak magunkra koncentrálunk, azt tesszük, ami minket szolgál, ami számunkra a legjobb. 

A Földnek is legyen jó: március 25. 20:30-kor

Március 25-én 20.30-kor kezdődően lesz hatvan perc, amely a Föld órája elnevezést kapta. A bolygó, ahol élünk számos kihívással kell, hogy megküzdjön. A frisshirek.hu Nettogreen rovata számos cikkben foglalkozott már azzal, mit tehetünk Földünk megóvása érdekében. 
A Föld órája az évek során egy olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyben idén már saját magunk is tehetünk vállalásokat, támogatva velük a bolygót, és persze saját magunkat is. Egyetlen óra, ami a pihenés, feltöltődés jegyében telik annak érdekében, hogy fellélegezhessen a bolygónk.

Mi történik a Föld órájában?

Az esemény nem újkeletű, 2007-ben Ausztráliából indult a kezdeményezés a WWF által, majd egy évvel később máris nemzetközi szintre emelkedett a gondolat. Minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint este 8 és 9 óra között (idén 20.30-kor) lekapcsolják az emberek a lámpákat és az elektromos berendezéseket. A kollektív tevékenységnek köszönhetően egy egész órára fellélegzik a Föld. 

Milyen vállalásokat tehetünk?

Az említett közösen, egszerre történő lámpalekapcsoláson kívül is tehetünk a bolygó jólétéért olyan tevékenységekkel, amelyeket saját életünk mozaikjaiból állíthatunk össze.
Ki mit vállalna ebben a hatvan percben, ami által csatlakozik a Föld órájához?
A lehetőségek határtalanok, de néhány irányt, ötletet megatlálhatnak a foldoraja.hu oldalon is.
1. Természetben a Földért

Sétáljunk egy nagyot a friss levegőn, töltsünk 60 percet a természetben. Élvezzük a napsütést, a csendet, a madarak énekkarát, és lélegezzünk mélyeket, hosszan. Képzeljük el, hogy a Föld is lélegzik.
2. Olvasás a Földért
Talán az egyik legkényelmesebb vállalás, ami legtöbbünk mindennapi tevékenységéhez egyébként is hozzátartozik. Egy könyv ( és nem internetes oldal!) olvasása egy órán keresztül csendesíti az elektronikus eszközök zajtengerét. 
3. Mozgás a Földért

Aki egyébként is szeret sportolni és a sétálásnál kicsit erősebb testmozgást végezni a szabadban, annak számára ez sem lesz különösebb kihívás. Ám hatvan percet azok is futhatnak, kerékpározhatnak, focizhatnak vagy rollerezhetnek ezen a napon, akik ezt esetleg máskor nem teszik meg.
4. Gasztronómia a Földért

Ételeink alapanyaga a Földből érkezik hozzánk. Kétségtelenül azok a legfinomabb ételek, amelyeket saját magunk készítünk, és nem készételeket melegítünk a mikróban. Legyen egy óránk, amelyben akár társasággal, akár egyedül a kert terméseit hasznéljuk fel az étel elkészítéséhez, így felhasználva a Föld órájának hatvan percét.
5. Csoportban a Földért
Barátokkal, családdal, számunkra kellemes emberekkel körülvéve érezzük magunkat jól, nevessünk, élvezzük az életet! Legyen egy felhőtlen hatvan percünk. 
6. Meditációval a Földért

Talán nem is kell erről sok szót ejteni, mindenki érti, milyen frissítő és erőgyűjtő hatású tud lenni az elcsendesés, a meditálás, egy óra, amelyből kizárjuk a külvilág zavaró tényezőit. Adjuk át magunkat hatvan percre a csendnek és az építő jellegű, pozitív gondolatoknak!

Nyerni is lehet a vállalásokkal

A vállalások önkéntesek, de nem öncélúak. A foldoraja.hu oldalon azonban még nyerhetnek is azok a regisztrálók, akik bejegyzik, hogy milyen tevékenységet vállalnak önként a Föld órájában.
Fotó: WWF Facebook-oldala, pixabay.com
Videó: Earth Hours Facebook-oldala